Вербна неділя: що не можна робити в цей день та які є прикмети про погоду — церковне свято 28 квітня 2024

Вербна неділя в 2024 році відзначаϵться наприкінці квітня. За традиціϵю церковне свято припадаϵ на останню неділю перед Великоднем. Більше про традиції Вербної неділі розповість "Один Факт".

Вербна неділя – одне із самих значущих свят в церковному календарі. Це свято Входу Господнього до Єрусалиму, одне із найсвітліших та благодатних свят у всьому році. Про точну дату, традиції, заборони і забобони на Вербну неділю розповість далі “Один Факт”.

Вербна неділя — особливе церковне свято, в якого ϵ власна історія. На заході її називають пальмовою, а ось в нас закріпилася інша назва: Вербна неділя. Офіційна назва свята: вхід Господень до Єрусалиму.

Цього дня син Божий Іісус Христос верхом на віслюкові виїхав з поселення Віфанія. Якщо вірити переказам, Іісус воскресив з мертвих самого Лазаря, а після цього відправився до Єрусалиму. В місто він увійшов разом із своїми апостолами, де їх зустрів радісний народ. На знак поваги шлях перед Спасителем застелили пальмовими гілочками. Зустрічаючі сподівалися, що Іісус врятуϵ їх від рабства Римської імперії, але й здогадатись не могли, що син Божий хоче подарувати їм не земне, а небесне царство.

Вербна неділя 2024: історія свята
Вербна неділя 2024: історія свята

В нас назва цього свята пішла від вербових гілочок, якими замінила пальмові. Власне, саме тому неділя називаϵться Вербною.

Відразу після Вербної неділі розпочинаϵться Страстний тиждень. Його дні були останніми і найстрашнішими в земному житті Іісуса Христа.

 

Коли Вербна неділя в 2024 році

В 2024 році Вербну неділю відзначають 28 квітня. Це свято маϵ перехідну дату, яка залежить від дати святкування Великодня, який цьогоріч відзначають 5 травня. Цікаво, що обидві ці дати однакові і для старого церковного календарю, і для нового.

Чого не можна робити у Вербну неділю в 2024 році?

Вербна неділя — велике свято, в яке треба відкласти усі важливі справи. В цей день не можна лаятися, казати лихі слова, занадто сильно веселитися, прибиратись в оселі, виконувати будь-які інші домашні справи.

Цей час треба присвятити духовній молитві, а не мирським справам. 28 квітня також не можна саджати город і робити будь-які справи на присадибній ділянці. Посаджені культури будуть рости погано. В народі кажуть, що все, посаджене в цей день — “у вербу піде”.

Що можна робити у Вербну неділю

У Вербну неділю ходять до служби в церкву. Віряни несуть до храмів гілочки верби, щоб їх освятити. Верба ϵ символом перемоги життя над смертю та Воскресіння Господнього. Християни, які дотримуються Великого посту – 28 квітня можуть зробити послаблення та скуштувати страви із риби.

Освячену вербу приносять додому і зберігають протягом цілого року. Ними прикрашають домашні іконостаси.

В народі існуϵ також традиція, коли освяченими гілочками верби бʼють домочадців. Вважаϵться, що після цього ритуалу вони увесь рік будуть здорові та захистять від усього недоброго. Якщо в оселі хвора людина, то гілочки верби після освячування ставлять в голові – щоб швидше одужав.

Головні прикмети церковного свята

Вербна неділя 2024: прикмети і традиції
Вербна неділя 2024: прикмети і традиції

На Вербну неділю існуϵ декілька прикмет, за якими можна спрогнозувати погоду та майбутні врожаї. Ось вони:

  • ясна і тепла погода на вулиці — до гарного врожаю;
  • вітер на вулиці – до прохолодного літа;
  • заморозки на Вербну неділю – до великого врожаю пшениці;
  • якщо на Вербну неділю зʼїсти одну бруньку освяченої верби – можна в майбутньому стати щасливим;
  • якщо на березі вже зʼявились листочки, а на вільхі їх немаϵ — то літо обіцяϵ бути сухим; якщо ж навпаки – то будуть часто йти дощі.

Ось такі традиції і забобони існують у Вербну неділю.

Нові статті

Схожі статті

Гороскоп на 9 липня 2024 року для всіх знаків Зодіаку: час перезавантажитись та відправитись у подорож

Гороскоп на 9 липня 2024 року для всіх знаків Зодіаку: зірки радять провести ваш день не так, як зазвичай та подумати про власні цілі на майбутнє.

Власний ставок з рибою, декілька маєтків і все це за високим парканом: Поплавський показав своє елітне життя

Михайло Поплавський відомий українцям як співак, ресторатор, автор мистецьких проєктів. У власності народного артиста України знаходиться розкішний маєток. Подивіться, як він виглядає.

Коли святкують Преображення Господнє в 2024 році: точна дата за новим стилем, традиції, що не можна робити

Преображення Господнє — одне з найбільших церковних свят, які відзначають влітку. Більше про традиції свята, точну дату за новим церковним стилем та забобони розповість "Один Факт".

Спробуйте прямо зараз! Як приготувати овочі на грилі з незвичним маринадом – буде смакувати кожному

Саме ця страва є ідеальною на теплі літні вечори, тому обов'язково приготуйте її вже: покроковий рецепт овочів на грилі з нереально смачним маринадом.