Страсна п’ятниця: що гріх робити в цей день, традиції та прикмети про погоду – церковне свято 3 травня 2024

3 травня 2024 року святкується важливе церковне свято перед Великоднем: які існують традиції, звичаї, заборони та прикмети про погоду у Страсну п'ятницю.

Страсна п’ятниця, один з найважливіших днів у Великому пості, приводить із собою низку суворих заборон, які віруючим варто дотримуватися згідно з давніми традиціями.

У цей день Великого посту відзначається найсуворіша відмова від їжі. Віруючим дозволяється лише невеликий шматочок хліба та вода впродовж дня, а повноцінний прийом їжі дозволяється лише після виносу Плащаниці ввечері. Це символізує співчуття та відданість, нагадуючи про страждання Ісуса Христа.

Експерти розповіли, що не можна робити у Страсну пʼятницю
Експерти розповіли, що не можна робити у Страсну пʼятницю

Згадуючи муки, які зазнавав Ісус, в цей день також заборонено будь-яку роботу, пов’язану з обробкою землі. Це означає відмову від праці, де потрібно застосовувати інструменти, що торкаються ґрунту, так як це суперечить духовному значенню дня.

Також у цей день заборонено будь-яку домашню роботу, таку як прибирання, прання або шиття. Це є виразом покаяння та відданості, адже віруючі відмовляються від звичних щоденних обов’язків, зосереджуючись на духовних аспектах життя, заборонено будь-які види розваг і веселощів.

Прикмети про погоду

Страсна п’ятниця відома своїми прикметами, які, за повір’ями, передбачають погоду та урожайність сільськогосподарських культур. Ці прикмети, передаються від покоління до покоління. Вони мають різні інтерпретації, але все ж таки є своєрідним показником для селян та фермерів.

Експерти розповіли, що не можна робити у Страсну пʼятницю
Експерти розповіли, що не можна робити у Страсну пʼятницю

Згідно з першою прикметою, яка стверджує, що якщо в Страсну п’ятницю на небі світить яскраве сонце та панує тепла погода, це означає, що залишок весни буде таким же сонячним і теплим.

Але, якщо на Страсну п’ятницю дощить, то, за другою прикметою, можна очікувати дощову весну.

Якщо ж Страсна п’ятниця приходить без сонця, згідно з третьою прикметою, це може свідчити про те, що в наступному періоді буде багато бур’янів.

Експерти розповіли, що не можна робити у Страсну пʼятницю
Експерти розповіли, що не можна робити у Страсну пʼятницю

Якщо буде спостерігатись гроза, це означає хороший врожай зернових. Гроза може бути ознакою поживної дощової води, яка корисна для росту та розвитку зернових культур.

Отже, прикмети Страсної п’ятниці є давнім обрядом, який передається з покоління в покоління та має велике значення для сільськогосподарського господарства.

Нові статті

Схожі статті

Наталія Могилевська вперше показала на фото свою молодшу прийомну дочку: обіймає так міцно, як рідну маму

Наталія Могилевська з головою поринула у материнські турботи. Ось і 16 травня, у День вишиванки, не забула вбрати молодшу донечку Софійку у біленьку вишиту сукенку.

Пішли в батька: екс-дружина Віталія Кличка показала трьох спільних дітей. Всі високі та однакові (ФОТО)

Наталія Єгорова опублікувала фотографії разом з трьома дітьми від екс-чоловіка Віталія Кличка: як виглядають, чим займаються та чи спілкується з ними батько?

Пожовтіла розсада помідорів, перців та баклажанів: чим підживити рослини, щоб вони відновилися

Багато хто з дачників бачив, як на розсаді перців, баклажанів та помідорів жовтіϵ листя. "Один Факт" підготував декілька порад, які допоможуть виправити ситуацію.

Гороскоп на 20 травня 2024 року для знаків Зодіаку Козеріг, Рак, Стрілець: уникайте імпульсивних покупок

Гороскоп на 20 травня 2024 року для знаків Зодіаку Козеріг, Рак, Стрілець: спробуйте правильно керувати своїми фінансами та обдумувати кожну вашу покупку.