Велика субота: не робіть одну річ, щоб потім не плакати 40 днів – церковне свято 4 травня 2024

На 4 травня 2024 року випало відразу два церковних свята. Це День святої Пелагії. А ще Велика субота Страсного тижня, що передує Великодню. Тож заборон на цей день удвічі більше.

Православні віряни відзначають 4 травня 2024 року День мучениці Пелагії. Ця свята жила ще в III столітті в місті Тарсі. І хоча батьки дівчинки були язичниками, вона почула християнську проповідь і присвятила життя Богові.

Вважаючи себе Божою нареченою, дівчина відмовилася виходити заміж за імператорського спадкоємця. Той не витримав подібної зради й вкоротив собі віку. Діоклетіан за це прирік Пелагію на муки. Вона увійшла до розжареної печі з молитвою. Її тіло перетворилося на миро, й містом розповсюдився приємний аромат, а кістки довгий час охороняли леви.

4 травня 2024 року – День святої Пелагії та Страсна субота

У пам’ять про великомученицю православні в цей день не беруть до рук гострих предметів та не контактують із вогнем. Оскільки Пелагія опікувалася пернатими, в цей день не дозволяється різати домашню птицю.

А от помолитися святій Пелагії не завадить. Можна попросити в неї заступництва. Особливо це стосується дівчат, які збираються виходити заміж. Ті, що не мають обранця, можуть поворожити на нього.

4 травня 2024 року – День святої Пелагії та Страсна субота

Ходити до перукарні, щоб підстригтися чи зробити манікюр у цей день недоречно. Також не можна відкривати людям чужі секрети або пліткувати. А от покласти біля засадженої грядки старі черевики чи чобітки бажано. Це призведе до хорошого врожаю.

За Страсною суботою наступає Великдень, тому люди в цей день мали купу обмежень:

  1. Не можна виконувати важку фізичну роботу.
  2. Не можна встрявати в конфлікти та сварки.
  3. М’ясо-молочні продукти теж під забороною цього дня.
  4. Голку з ниткою, спиці чи п’яльця брати до рук забороняється.
  5. Рибалки не повинні ловити рибу.
  6. Весілля та інші святкування треба перенести на інший день.
  7. Не дозволяється сміятися, щоб потім не плакати цілий рік.

Нові статті

Схожі статті

Власний ставок з рибою, декілька маєтків і все це за високим парканом: Поплавський показав своє елітне життя

Михайло Поплавський відомий українцям як співак, ресторатор, автор мистецьких проєктів. У власності народного артиста України знаходиться розкішний маєток. Подивіться, як він виглядає.

Коли святкують Преображення Господнє в 2024 році: точна дата за новим стилем, традиції, що не можна робити

Преображення Господнє — одне з найбільших церковних свят, які відзначають влітку. Більше про традиції свята, точну дату за новим церковним стилем та забобони розповість "Один Факт".

Спробуйте прямо зараз! Як приготувати овочі на грилі з незвичним маринадом – буде смакувати кожному

Саме ця страва є ідеальною на теплі літні вечори, тому обов'язково приготуйте її вже: покроковий рецепт овочів на грилі з нереально смачним маринадом.

Раніше співав про смереку, а потім захопився вірою у Бога: де зараз Микола Гнатюк і під яким імʼям виступає?

Колись співак Микола Гнатюк яскраво сяяв на сцені і збирав повні зали слухачів. Останні декілька років про нього майже нічого не чутно. Подейкують, що артист… пішов у монастир. Чи так це насправді?