Останній строк, коли можна пекти паски на Великдень: що кажуть традиції, забобони, прикмети і церква

Напередодні Великдень та усі бажаючі випікають паски, але чи є ще час, коли це можна зробити. Який день краще обрати: Страсна п'ятниця чи Велика субота?

Страсний тиждень – період, коли віряни готуються до найсвітлішого християнського свята, Великодня. Саме в цей час випікають найбільш символічний продукт – паски. Відомо, що традиційно паски пекли в останній тиждень перед Великоднем, але чи знаєте ви, коли саме це можна робити і коли краще утриматися від цієї дії?

Зазвичай випікання пасок відбувається на початку тижня, щоб до святкування Воскресіння Господнього всі були готові не лише душевно, але й матеріально – з наявністю смачних та символічних страв на столі.

Експерти назвали останній день, коли можна пекти паски на Великдень
Експерти назвали останній день, коли можна пекти паски на Великдень

Найбільш популярними днями для випікання пасок є Чистий четвер і Велика субота. Ці дні відзначаються особливим збором родини, вірян та близьких друзів для спільного виготовлення цього особливого десерту. У 2024 році Велика субота – на 4 травня, тому ви ще маєте можливість приготувати паски.

Необхідно також зазначити, що є дні, коли випікати паски категорично не рекомендується. Одним із таких днів є Страсна п’ятниця, яка у 2024 році випадає на 3 травня. Це день найбільшої скорботи для християн, адже за легендою саме в цей день розп’яли Ісуса Христа. У цей день віряни відмовляються від різних розваг та розваг та спрощують своє їжове меню, часто обмежуючись лише рослинними продуктами або повністю відмовляються від їжі.

Експерти назвали останній день, коли можна пекти паски на Великдень
Експерти назвали останній день, коли можна пекти паски на Великдень

Також, важливо зазначити, що в Страсну п’ятницю заборонено будь-яку роботу та приготування страв, включаючи й випікання пасок. Це вважається великим гріхом перед Богом, оскільки це не лише порушує традиції. Строге дотримання віровчення щодо випікання пасок у великий тиждень – це не лише питання традицій, але й вияв пошани та віри до своєї релігії.

Нові статті

Схожі статті

Власний ставок з рибою, декілька маєтків і все це за високим парканом: Поплавський показав своє елітне життя

Михайло Поплавський відомий українцям як співак, ресторатор, автор мистецьких проєктів. У власності народного артиста України знаходиться розкішний маєток. Подивіться, як він виглядає.

Коли святкують Преображення Господнє в 2024 році: точна дата за новим стилем, традиції, що не можна робити

Преображення Господнє — одне з найбільших церковних свят, які відзначають влітку. Більше про традиції свята, точну дату за новим церковним стилем та забобони розповість "Один Факт".

Спробуйте прямо зараз! Як приготувати овочі на грилі з незвичним маринадом – буде смакувати кожному

Саме ця страва є ідеальною на теплі літні вечори, тому обов'язково приготуйте її вже: покроковий рецепт овочів на грилі з нереально смачним маринадом.

Раніше співав про смереку, а потім захопився вірою у Бога: де зараз Микола Гнатюк і під яким імʼям виступає?

Колись співак Микола Гнатюк яскраво сяяв на сцені і збирав повні зали слухачів. Останні декілька років про нього майже нічого не чутно. Подейкують, що артист… пішов у монастир. Чи так це насправді?