Коли Вознесіння Господнϵ 2024 в Україні: точна дата церковного свята, традиції та прикмети про погоду

Вознесіння Господнϵ – одне із великих церковних свят, яке православні християни в 2024 році будуть відзначати за новим стилем. "Один Факт" назве точну дату і традиції Вознесіння Господнього.

Православні християни в 2024 році будуть відзначати Вознесіння Господнϵ в червні. Ця дата — дуже важлива в церковному календарі. Саме за її допомогою православні християни закарбували у вічності момент, коли Іісус Христос вознісся над землею і постав перед своїми учнями з неба. “Один Факт” назве точну дату, коли в цьому році відзначатимуть Вознесіння Господнϵ.

В який день відзначають Вознесіння Господнϵ 2024?

Святкування урочистостей з нагоди Вознесіння Господнього залежить від дати, в яку відзначали Великдень. З ціϵї дати відраховують 40 днів. Отримана дата й стаϵ днем, коли відзначають Вознесіння Господнϵ.

В 2024 році Великдень відзначили 5 травня. Отже точна дата Вознесіння Господнього настане через 40 днів після 5 травня, а саме — 13 червня.

Однак святкувати Вознесіння Господнϵ в цю дату будуть не всі. Адже православні християни західного обряду святкували Великдень 31 березня і тому Вознесіння Господнϵ для них в 2024 році наступить раніше: 9 травня.

Чого краще не робити на Вознесіння Господнϵ?

Чого краще не робити на Вознесіння Господнϵ
Чого краще не робити на Вознесіння Господнϵ

Вознесіння Господнϵ — свято, під час якого діють певні заборони. В цей святковий день не можна займатись наступними речами:

  • бажати зла будь-кому;
  • виходити заміж та здійснювати в церкві обряд вінчання;
  • ображатися, влаштовувати скандали;
  • займатись фізичною працею;
  • ображати тварин або людей;
  • брехати будь-кому.

Православна церква не радить плювати на землю та кидати на неї сміття. Вважаϵться, що в день Вознесіння Господнього земля стаϵ священною. Адже Іісус Христос доторкнувся до неї в останнϵ перед тим, як вознестися на небо.

Вознесіння Господнϵ: традиції свята

 

Вознесіння Господнϵ: традиції свята
Вознесіння Господнϵ: традиції свята

На свято Вознесіння Господнього у всіх українських церквах та храмах проводять урочисті заходи і богослужіння. Кожен православний християнин може в цей день відвідати службу в церкві та звернутись до Бога у щирій молитві.

В храмі під час богослужіння до дня Вознесіння Господнього ставлять свічки за упокій. Деякі з християн на це свято здійснюють паломництво до Єрусалиму, щоб здійнятись на Оливну гору. Бо згідно з легендою, яка повʼязана із цим святом — з вершини ціϵї гори Іісус Христос вознісся на небо.

Щасливою прикметою на Вознесіння Господнϵ вважаϵться подавати милостиню нужденним. Можна й просто допомогти незнайомцю.

Оселю до Вознесіння Господнього прикрашають свіжими травами. Господині в домівках печуть обрядове печиво у вигляді драбинок. Солодощі стають символом Вознесіння Іісуса Христа на небеса. Перекладин на солодкій та печеній драбині повинно бути 7 – за кількістю небес.

В народі кажуть, що гроза або град на Вознесіння Господнϵ – це до поганого врожаю. Ранкова ж роса на траві в день Вознесіння буде цілющою. А ще за 40 днів до Вознесіння припиняються ранкові заморозки. З цього дня припиняються заморозки.

Нові статті

Схожі статті

Розійшлися шляхи: Наталка Денисенко назвала акторку, з якою ніколи не піде в кадр і чому саме

Українська акторка Наталка Денисенко розповіла про своє ставлення до колег, які покинули Україну. Зокрема, вона висловилась про Галину Безрук, що обрала для себе життя в комфорті в росії.

Завжди сію моркву на зиму при + 5: ось чому потрібно робити це восени – секрет, про який мало хто знає

Досвідчені господині добре знають, що моркву у відкритий ґрунт можна сіяти як навесні, так і під зиму. Осінній посів морквяного насіння зручніше, адже в цей час робіт на городі меншає.

Як виглядають сини Анатолія Хостікоєва: один від Наталії Сумської, а інший – від жінки, яку кохав раніше

Анатолій Георгієвич Хостікоєв – другий чоловік акторки Наталії Сумської, яка народила йому молодшого сина Вʼячеслава. Також в артиста є старший син Георгій – від другого шлюбу з Любовʼю Кубʼюк.

ТОП-5 природних явищ України, які ніде більше не побачите: рожеве озеро, каньйон на 4 області на ще 3

Україна багата не тільки своєю історією та культурою. На території країни розташовані унікальні природні явища, про які ви можете більш детально прочитати в матеріалі "Одного Факту".