Коли Трійця у 2024 році: точна дата, історія, головні традиції Зелених свят, народні прикмети і забобони

Трійця — одне з найбільших церковних свят. В нього ϵ інші назви, свої звичаї, традиції і забобони. "Один Факт" дізнався, коли точна дата Трійці в 2024 році і які ϵ традиції в цього свята.

Трійця 2024 в Україні буде пізньою. Це християнське свято символізуϵ собою ϵдність Сина, Бога-отця і Святого Духа. Відзначають її через 50 днів після Великодня, тому в свята існуϵ й інша назва: Пʼятидесятниця. Третя назва Трійці: Зелені свята. Саме цього дня з давніх часів існувала традиція прикрашати оселю зеленими гілочками та квітами.

Трійця 2024: історія свята

Християни при святкуванні Трійці згадують біблейські події. Згідно із церковними переказами, рівно через 50 днів після Великодня і воскресіння Христа на Землю зійшов святий Дух. При ньому були і апостоли.

Трійця 2024: традиції свята
Трійця 2024: традиції свята

Коли ця подія вже трапилась, учні Христа отримали унікальну можливість розмовляти різними мовами та проповідувати. Вони відправились у подорож різними країнами та проповідували християнство серед місцевого населення у різних куточках світу.

Коли Трійця 2024: точна дата

Дата Трійці 2024, як і в минулі роки — перехідна. Вона залежить від Місячного календаря та точної дати Великодня.

“Один Факт” нагадуϵ, що в 2024 році Великдень православні християни святкували доволі пізно: 5 травня. Якщо підрахувати точно, то через 50 днів після ціϵї дати і настане Трійця або Зелені свята.

Трійця 2024: точна дата
Трійця 2024: точна дата

Точна дата Трійці 2024: 23 червня. Тільки християни Західного обряду будуть святкувати її раніше, оскільки в них Великдень в цьому році припав на 31 березня. Відповідно, Зелені свята в них також настануть раніше, а саме — 19 травня. За давньою традиціϵю Трійцю починають відзначати у неділю і святкують протягом всього тижня.

Свято Трійці 2024: народні прикмети

  • дощ на Трійцю – до теплого літа;
  • зілля і квіти, зібрані цього дня — стануть потужним амулетом від різноманітних
  • захворювань;
  • сонце зійшло на небі після дощу – до рясного врожаю;
  • спека на Трійцю — до сухого літа.

Традиції на Зелені свята 2024

В давнину на Трійцю молодята ніколи не грали весілля. Вважалося, що родина, створена цього дня довго існувати не буде.

На Трійцю ніколи не шили і не працювали на городі. Краще присвятити цей святковий день відвідуванню храму, молитві та відпочинку.

Наступний день після Трійці в давнину називали днем Духів. Працювати із землею та у полі в цей час також не дозволялося.

Зелені свята 2024: традиції

В день Трійці здавна наші предки прикрашали оселі та речі зеленню, весняними квітами, лісовими травами. Традиційною для свята рослиною вважалися стебла лепехи. Зранку християни несли їх до церкви, щоб освятити. Потім — розкладали зелені стебельця на горизонтальних поверхнях в оселі і на польовій землі.

В давнину весілля на Трійцю ніколи не грали
В давнину весілля на Трійцю ніколи не грали

До храму на Трійцю обовʼязково вдягали святковий одяг і вишиванки. Цього святкового дня в лісах і на полях збирали цілющі трави (мати-й-мачуха, пижма, меліса, чабрець). З рослин готували на зиму запашні чаї.

Селяни здавна запрошували священника у свої домівки, щоб він освятив воду в колодязі.

Нові статті

Схожі статті

Догляд за солодким перцем у липні: що зробити, аби врожай виріс великим і солодким? Ці поради допоможуть!

Липень – середина літа. В цей час на кущах солодкого перцю вже сформувались маленькі плоди. Дачникам потрібно приділити велику увагу догляду за рослиною. Інакше перці можуть дрібними і не солодкими.

Він був з двійнят у “Сватах”, а зараз не в акторській професії: як змінився 21-річний актор Костя Чернокрилюк

Костянтин Чернокрилюк запамʼятався багатьом українським глядачам роллю одного з двійнят Ковальових в комедійному серіалі "Свати". Читайте, де актор знаходиться зараз та чи продовжує зніматись в кіно?

Забудь про шарлотку назавжди! Приготуй на десерт пиріг “Бабусина радість”. Смачно та без клопотів!

Не знаєте, що приготувати на десерт, тоді ловіть рецепт торта "Бабусина радість" зі сметанного крему - будете їсти шматок за шматком, і не тільки ви.

Так малосольні огірки завжди готували тільки в Україні! Секретний рецепт бабусі Олени: від серця відриваю

Смачна закуска буде у вас у випадку неочікуваних гостей: як приготувати малосольні хрусткі огріки - всі будуть питати рецепт саме у вас. Справжня насолода.