День Петра і Павла: коли церковне свято в 2024 році, традиції, що не можна робити та прикмети про погоду

День Петра і Павла 2024 — одне із найважливіших церковних свят, яке відзначають на початку літа. Дізнайтеся, коли саме православні християни будуть святкувати Петра і Павла.

Церковне свято апостолів Петра і Павла в 2024 році відзначають за новим стилем. Раніше православні віряни святкували його 12 липня, але у звʼязку із переходом на новий церковний календар ця дата трохи змістилася. Коли саме будуть відзначати Петра і Павла в 2024 році — читайте про це далі.

День Петра і Павла 2024: точна дата

День Петра і Павла в 2024 році за новим церковним стилем відзначать 29 червня. Апостол Петро належав до одного з 12 апостолів Іісуса Христа. Згідно з деякими церковними переказами – саме він був першим Папою Римським в період з 33 по 67 рік. Петро усюди супроводжував Іісуса Христа та був одним з його улюблених учнів. Мабуть, саме с ціϵї причини Петра вважають вартовим раю та на численних церковних малюнках зображають його із ключами від райських дверей в руках.

День Петра і Павла 2024: точна дата і традиції святкування
День Петра і Павла 2024: точна дата і традиції святкування

Апостол Павло не належав ані до 12, ані до 70-ти апостолів Христа. Однак його все одно в церковних переказах вважають “першоверховним” апостолом. Він був родом з містечка Тарс, яке розташовувалось на території сучасної Туреччини. При народженні його назвали Савлом, а ось імʼя Павло зʼявилося в нього після того, як він зміг обернути до християнства кіпрського проконсула Сергія Павла. 14 послань апостола Павла увійшли в склад Нового Завіту.

Чого краще не робити на свято апостолів Петра і Павла?

Згідно із народними віруваннями – на Петра і Павла 29 червня 2024 року не можна купатися в річках та водоймищах. Наші предки вважали, що нечиста сила в цей день може затягнути на дно.

На свято Петра і Павла християни ходять до церкви і моляться про заступництво
На свято Петра і Павла християни ходять до церкви і моляться про заступництво

Вінчання цього дня — теж під забороною. В народі казали, що шлюби, закладені на Петра і Павла довго не існують та швидко розпадаються.

Жінкам на Петра і Павла не дозволялося шити та вʼязати — бо можна біди наврочити.
Щоб гаманець протягом наступного року був повнесеньким – на Петра і Павла гроші в борг не дають.

Вживати овочі з нового врожаю на Петра і Павла не дозволяється. Вважалося, що в наступному році це призведе до голоду.

Ще в народі кажуть – на Петра і Павла до лісу не ходять. Бо лісові духи заберуть собі душу людини. Також цього дня змії та звірі в лісі стають агресивними і тому в лісі краще не гуляти.

Народні прикмети на свято Петра і Павла

  • Наші предки вірили, що якщо на Петра і Павла дощить – наступного року жито гарно вродить.
  • Холодна погода цього дня — до майбутнього голоду.
  • Якщо на Петрів день сонце пече — то на Різдво чекати треба сильних морозів.
  • Зима буде пізньою, якщо після Петра і Павла починає кувати зозуля.
  • Згідно з церковними традиціями – в День Петра і Павла віряни ходять на службу до храмів. Апостолам моляться про захист та заступництво.

За давньою традицією після Петра і Павла починали грати весілля. Рибалки відкривали літній сезон.

Нові статті

Схожі статті

Власний ставок з рибою, декілька маєтків і все це за високим парканом: Поплавський показав своє елітне життя

Михайло Поплавський відомий українцям як співак, ресторатор, автор мистецьких проєктів. У власності народного артиста України знаходиться розкішний маєток. Подивіться, як він виглядає.

Коли святкують Преображення Господнє в 2024 році: точна дата за новим стилем, традиції, що не можна робити

Преображення Господнє — одне з найбільших церковних свят, які відзначають влітку. Більше про традиції свята, точну дату за новим церковним стилем та забобони розповість "Один Факт".

Спробуйте прямо зараз! Як приготувати овочі на грилі з незвичним маринадом – буде смакувати кожному

Саме ця страва є ідеальною на теплі літні вечори, тому обов'язково приготуйте її вже: покроковий рецепт овочів на грилі з нереально смачним маринадом.

Раніше співав про смереку, а потім захопився вірою у Бога: де зараз Микола Гнатюк і під яким імʼям виступає?

Колись співак Микола Гнатюк яскраво сяяв на сцені і збирав повні зали слухачів. Останні декілька років про нього майже нічого не чутно. Подейкують, що артист… пішов у монастир. Чи так це насправді?