Коли свято Івана Купала в 2024 році: точна дата за новим стилем, церковні традиції і народні прикмети

Свято Івана Купала 2024 відзначається влітку і супроводжується народними гуляннями. Його дата за новим стилем змістилася на 13 днів і тепер припадає на червень, а не на липень.

Івана Купала 2024 — літне свято, яке завжди відзначали щороку 7 липня. Традиційне свято західних словʼян існувало ще в дохристиянську епоху. Його привʼязують до періоду сонцестояння, коли сонце перебуває в найвищій точці на небі.

Івана Купала в народі ще називають Сонцекресом, Колоском, Ярилиним днем, святом Сонця та кохання. Відзначають його щороку народними гуляннями. Традиційна дата Івана Купала — 7 липня. Але в 2024 році вона змістилася у звʼязку із переходом української церкви на новоюліанський календар. Тепер християни будуть святкувати Івана Купала раніше на 13 днів. Коли саме — “Один Факт” розповість далі.

Коли Івана Купала 2024: точна дата свята

Івана Купала 2024 будуть відзначати в нову дату і в інший місяць. Після того, як українська православна церква перейшла на новоюліанський календар — дати церковних свят змістилися. Є свята, які привʼязані до Христового Воскресіння (Великдень) і їх дата не залежить від нового церковного стилю. Але Івана Купала до них не належить.

Івана Купала 2024: точна дата свята
Івана Купала 2024: точна дата свята

Народне свято Івана Купала завжди було привʼязана до важливої події – Різдва Іоанна Хрестителя. Колись це свято припадало на 7 липня і за традицією його святкували саме в цю дату. В цьому році все змінилося.

Івана Купала 2024 будуть за новим стилем відзначати в ніч на 24 червня.

Івана Купала 2024: традиції і старовинні обряди свята

Свято Івана Купала має давню історію. В ньому поєднано обряди християнства та язичницькі традиції. Перші згадки про Івана Купала зʼявляються у Волинському літописи. Назва його має декілька версій свого походження. Найпопулярніша з них — це походження від слова “купатися”. Народні гуляння в Купальську ніч відбуваються біля водойм.

В сучасній Україні Івана Купала вже не святкують із таким розмахом, як це було в давні часи. Однак звичаї наших предків все ж не слід забувати.

Багато Купальських обрядів мали на меті єднання людей з природою. В головних ролях під час святкування були природні обʼєкти та явища (Сонце, Місяць, водойми, трави). За традицією, в ніч на Івана Купала молоді люди купалися у водоймах, а дівчата плели віночки, ворожили та шукали містичну квітку папороті, яка здатна подарувати приховані скарби.

Також на Івана Купала прийнято було стрибати через вогнище. Стрибки були кульмінацією всього свята. Закохані молодята стрибали через величезне вогнище, взявшись за руки. Якщо під час цього дійства вони не розʼєднали рук – то невдовзі зможуть взяти шлюб і прожити разом усе життя.

Івана Купала 2024: народні прикмети

Народні прикмети на Івана Купала 2024 повʼязані із обрядами та гуляннями. Окрім прогнозів щодо майбутнього шлюбу під час стрибків через багаття існували й інші прикмети.

Наприклад, молоді і незаміжні дівчата плели віночки із різнотравʼя. Потім їх пускали на воду і дивилися — чи попливе віночок за течією. Цей обряд супроводжували співами народних пісень. Молоді дівчата вірили – куди квітковий віночок попливе, звідти і наречений до них прийде. Якщо ж віночок потонув на місці, то ще протягом року молодиця самотньою залишиться.

Ще одна прикмета на Івана Купала стосується грошей, знайдених на землі. Їх не можна було підіймати. Адже це може спричинити в подальшому фінансові проблеми. В ніч на Івана Купала не можна було спати. Вважали, що поки господарі сплять – до оселі може увійти нечиста сила.

Традиції і прикмети свята Івана Купала
Традиції і прикмети свята Івана Купала

Пошук квітки папороті — особлива традиція свята Івана Купала 2024. З давніх часів наші предки вважали, що ця квітка наділена особливими, магічними властивостями. Вона відкривала таємниці захованих скарбів та допомагала людям розуміти мову тварин.

Нові статті

Схожі статті

Забудьте все, що знали до цього: чому не можна розбивати яйця ножем або ложкою – безпека понад усе!

Кожна друга господиня робить помилку, коли розбиває яйця ножем або ложкою. Такий спосіб - не зовсім безпечний. Дізнайтесь, чому шеф-кухарі не радять ним користатись.

“Ми розмовляли про це лише 1 раз”: Руслана Лижичко розповіла, чи готова всиновити дитину – своїх ще не має

Переможниця Євробачення-2004 Руслана Лижичко заговорила про всиновлення дитини, так як своєї не має: яке рішення прийняли разом із чоловіком Олександром Ксенофоновим?

Інтрижка на стороні: 5 українських зірок, які часто зраджували своїм коханим – Остапчук, Мозгова та інші

Були у шлюбі з одними, але згодом вибрали собі інших: зірки українського шоу-бізнесу, які були невірними своїм партнерам - Олена Мозгова, Володимир Остапчук та інші.

Пішли від других половинок заради одне одного: Ольга Сумська розповіла, як закохалася у Віталія Борисюка

Ольга Сумська 5 років прожила у шлюбі з першим чоловіком Євгеном, але наступні роки свого життя присвятила Віталію Борисюку: як познайомилось подружжя?