Полин, любисток, мʼята та інші трави: основні засоби, які допоможуть захистити себе від пороблення на Трійцю

Трійця 2024 або Зелені свята цьогоріч відзначається 23 червня. Цього дня прийнято освячувати в храмі рослини – любисток, мʼяту та інші. Християни вірять, що ці трави можуть захистити від лихого ока.

Свято світлої Трійці в 2024 році припадає на 23 червня. За давньою традицією, його відзначають на 50-й день після Великодня. З давніх часів наші пращури вірили, що трави і рослини, освячені на Зелені свята (інша назва Трійці) — надійно захищатимуть мешканців оселі від пристріту, нещасних випадків, різноманітних негараздів і хвороб.

В день святої Трійці християни відправляються до церкви, беручи із собою свіжі трави. Традиційно на Трійцю в церкви освячують любисток, волошки, чабрець, полин, мʼяту, мелісу, піжму та інші. Здавна ці рослини наділяли магічними властивостями.

Полин

Які трави освячувати на Трійцю 2024: полин
Які трави освячувати на Трійцю 2024: полин

Перед новосіллям хати в давнину окурювали димом сухого полину. Над вхідними дверима вішали пучечок полину, який слугував оберегом для оселі. Мандрівники вважали, що якщо листочок полину покласти у взуття — то ноги під час подорожі не будуть втомлюватись.
Здавна полин вважали магічною рослиною, яка відганяє злих духів.

Любисток

Любисток теж з давніх часів наділяли магічними властивостями. Рослина здатна захистити від темних сил, магічного впливу та чорного ока. Рослину клали в ліжко дівчатам, щоб в них ніхто не зміг забрати їхній талант. Також любисток був символом дівочого щастя.

Аїр

Стебельцями аїру з давніх часів вистеляли підлогу в хаті на Трійцю. Наші предки вірили, що ця рослина здатна принести вдачу, привабити в оселю добрих духів, душевну гармонію і великі прибутки.

Якщо в господарів будинку немає злоби всередині — то аїр принесе їм тільки щастя. З аїру також робили різноманітні настоянки, які допомагали зміцнити волосся та вилікувати ясна.

Чебрець

Чебрець або тімʼян — рослина, якою теж прикрашали хату на Трійцю. Наші пращури вважали, що саме чебрець здатний привабити для дівчини судженого, зачати і народити здорових діточок, а ще — зберегти мир в родині.

Чебрець носили із собою в якості оберегу і зашивали у подушку для позбавлення від нічних кошмарів.

Щоб захистити худобу від пристріту — в селах її окурювали димом від запаленого сушеного чабрецю. Порошок, зроблений з цієї трави – використовували для того, щоб відвадити від дому лихих людей. Його підсипали їм у взуття.

Гілочка чебрецю, якщо її носити із собою — здатна захистити людину від пристріту та подарувати їй щастя, мужність та успіх.

Волошка

Волошка – потужний оберіг від темних сил. В давнину її використовували як приворотний засіб. Молоді дівчата носили квітку із собою, щоб зустріти судженого.

Меліса та мʼята

Які трави освячувати на Трійцю: меліса
Які трави освячувати на Трійцю: меліса

Якщо вірити народним прикметам — меліся та мʼята здатні відлякувати злих та темних духів. Мʼята очистить житло від злих духів, поліпшить сон, стане найкращим засобом від сонливості.
Чай з мʼятою і мелісою має заспокійливі властивості.

Пижма

Пижма — ще одна рослина-оберіг. Її листя в давнину носили із собою, щоб надати відворот будь-якому привороту.

Нові статті

Схожі статті

“Зʼявилася дитина не від Мірзояна”: відомий український співак розкрив секрет стосунків із Тонею Матвієнко

Останні декілька тижнів фанати співака Романа Скорпіона тільки те і роблять, що обговорюють його імовірний роман із дружиною Арсена Мірзояна, Тонею Матвієнко. Артист прокоментував ці чутки особисто.

“Налагодити не вдалося” Вʼячеслав Хостікоєв відверто розповів про непрості стосунки з тіткою Ольгою Сумською

Рідний племінник Ольги Сумської — Вʼячеслав Хостікоєв, розповів про непрості стосунки із родичкою. Відносини між ними погіршились на початку року, а до примирення діло не дійшло.

Чистотіл на дачі не бур’ян, а помічник: ви здивуєтеся, що роблять з рослиною досвідчені дачники

Чистотіл на перший погляд — звичайнісінький бурʼян, але навіть він може бути корисним на городі. "Один Факт" розповість, як зробити так, щоб ця рослина перевтілилась на помічника.

Екс-дружина Потапа показала свій розкішний офіс: мансардні вікна, колони, дизайнерський ремонт – оце рівень

Ірина Горова вперше показала, як виглядає її офіс, де вона з командою працює щодня - величезні вікна, територія та не тільки: де саме знаходиться приміщення?