Коли святкують Яблучний, Медовий та Горіховий Спаси в 2024 році: точні дати церковних свят за новим стилем

Кожного року в серпні християни відзначають три великі Спаси: Яблучний, Медовий та Горіховий. Здавна дати цих свят залишались незмінними, але в 2024-му році вони змістились.

В серпні кожного року православні християни відзначають три великих Спаси, яким дали назву на честь . Дати літніх церковних свят залишались незмінними протягом багатьох десятиліть, але в 2024-му році ситуація стала іншою.

Українська православна церква у вересні минулого року перейшла на новоюліанський календар і усі перехідні свята змістилися на 13 днів. Дізнайтеся, коли за новим стилем в 2024-му році святкуватимуть усі три Спаси.

Коли Медовий Спас 2024: точна дата

Перший з усіх Спасів – Медовий. В народі його ще називають Маковія. У цей день християни православної церкви йдуть до храмів, аби освятити там врожай, подарований природою. До святкових кошиків обовʼязково кладуть домашній мед. Також на Маковія прийнято було купатися в річках.

Медовий Спас 2024: точна дата
Медовий Спас 2024: точна дата

Стара дата святкування Медового Спасу: 14 серпня. Після того, як церква перейшла на новий календар свят, Медовий Спас 2024 відзначатимуть раніше: 1 серпня.

Коли Яблучний Спас 2024: оновлена дата святкування

Другий Спас в народі ще називають Яблучним. Він присвячений святу Преображення Господнього і завжди відзначався 19 серпня. В цей день віряни в церквах освячували яблука і тільки після цього таїнства – вживали їх в їжу.

Яблучний Спас 2024: точна дата
Яблучний Спас 2024: точна дата

Після переходу на новоюліанський календар дата Яблучного Спасу 2024 змістилася. В цьому році церковне свято вперше відзначатимуть за новим стилем: 6 серпня.

Коли Горіховий Спас 2024: дата святкування за новим стилем

Третій Спас називають Хлібним або ж Горіховим. Цей святковий день присвячений жнивам сіна та збору врожаю. Із зерна нового врожаю селяни випікають хліб, а потім – несуть його до церкви, щоб освятити.

Багато років поспіль третій Спас відзначали 29 серпня. Церква цього дня святкувала перенесення Нерукотворного образу Христа Спасителя.

Горіховий Спас 2024: точна дата
Горіховий Спас 2024: точна дата

В оновленому церковному календарі Горіховий Спас 2024 відзначатимуть на 13 днів раніше, а саме – 16 серпня.

Нові статті

Схожі статті

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.

Космічний камінь пролетів крізь атмосферу: падіння астероїда на Філіппінах вдалось засняти (Фото, Відео)

В середу, 4 вересня, в небі над Філіппінами помітили світ астероїду 2024 RW1. Космічний камінчик стрімголов пролетів крізь атмосферу, осяявши Землю яскравим світлом. Момент потрапив на відео.