Три Спаси і Успіння Пресвятої Богородиці: головні православні свята в серпні 2024 року. Церковний календар

В серпні 2024 року християни православного обряду відзначатимуть відразу кілька великих свят. Дізнайтесь, коли за новим стилем Маковія, Яблучний і Горіховий Спас та Успіння Пресвятої Богородиці.

Останній місяць літа буде багатим на церковні події. В серпні 2024 року православні християни відзначатимуть відразу декілька великих свят. У звʼязку з тим, що українська церква з вересня 2023 року перейшла на новий церковний календар – усі дати свят змістилися. Тепер їх відзначають раніше, аніж зазвичай.

Коли саме в серпні українці святкуватимуть Медовий, Яблучний та Горіховий Спаси та Успіння Пресвятої Богородиці?

Перший (Медовий) Спас, Маковія

В перший день серпня 2024 року християни за новим стилем відзначатимуть і перший Спас. Його інші назви – Маковія або Медовий Спас. Зазвичай його святкували 14 серпня, а тепер – на 13 днів раніше.

Медовий Спас або Маковія: точна дата в 2024 році
Медовий Спас або Маковія: точна дата в 2024 році

Цей Спас – перший серед трьох. Цього дня в православних заведено освячувати в церкві мед, польові квіти і воду. День підходить для духовного очищення і самовдосконалення.

В день першого Спасу не можна вживати неосвячений мед, фізично працювати та купатися у відкритих водоймах.

Християни сьогодні йдуть до храмів, щоб прийняти участь в урочистих службах та освятити продукти.

Другий (Яблучний) Спас

6 серпня 2024 року українська церква відзначатиме Преображення Господнє або Яблучний Спас. В минулі роки це свято припадало на 19 серпня, але в 2024-му його вперше відзначатимуть за новим стилем.

Яблучний Спас 2024: точна дата
Яблучний Спас 2024: точна дата

Преображення Господнє — одне з найважливіших церковних свят, яке відзначають з IV століття. В поточному році Яблучний Спас припадає на вівторок.

Цього дня у всіх українських храмах дзвонять дзвони та проходять богослужіння. Християни приходять до церков, щоб помолитися, очистити душу і освятити яблука та інші дари природи з власного саду.

В день Яблучного Спасу не можна вживати мʼясо, яйця і молочні продукти. Адже продовжується Успенський піст, який розпочинається 1 серпня та триватиме до 14 серпня.

Також на Яблучний Спас прийнято їсти лише освячені яблука. Не можна прибиратися в оселі та займатись фізичними справами.

Успіння Пресвятої Богородиці

Свято Успіння Пресвятої Богородиці в 2024 році святкуватимуть за новим стилем 15 серпня. За старим стилем датою цього церковного свята було 28 серпня.

Успіння Пресвятої Богородиці – особливий день, що присвячений закінченню земного життя Діви Марії та її переходу до Небесного царства.

Успіння в перекладі з церковної мови – символізує тиху та мирну смерть. Саме так відійшла в засвіти Діва Марія. Біблейні тексти розповідають, що Богородиця набагато пережила Ісуса Христа. За три дні до смерті до неї явився янгол та попередив про успіння.

В останній шлях Діву Марію прийшли проводити мандрівники та близькі. Із усіма ними вона встигла попрощатися.

В день Успіння Пресвятої Богородиці християни йдуть до церков, ставлять свічі та моляться про здоровʼя близьких і рідних. Матері просять Всевишнього надати їх дітям благополуччя. Також цього дня в храмах освячують борошно, фрукти, мед, горіхи і хліб.

На свято Успіння Пресвятої Богородиці не можна важко працювати та грати весілля. Також заборонено ходити по траві босоніж.

Третій (Горіховий) Спас

У пʼятницю, 16 серпня – українська церква відзначатиме третій або Горіховий Спас. За старим стилем це свято відзначали раніше щороку 11 вересня.

Горіховий Спас, який в народі ще називають Хлібним або Полотняним (Холщовим) – отримав свою назву через те, що саме в цей період в садах починають дозрівати горіхи. В стародавні часи люди випікали з пшениці нового врожаю хліб, а ще виходили на ярмарок та продавали полотна. Через це третій Спас і отримав усі свої інші назви.

Горіховий Спас: точна дата свята за новим стилем
Горіховий Спас: точна дата свята за новим стилем

На Горіховий Спас господині випікали хліб та здобу з нового врожаю пшениці. В стародавні часи наші пращури обовʼязково цього дня займались посівними роботами. Саме на Спаса збирали пшеницю, а вже потім приступали до посіву озимих культур.

Разом з готовою випічкою та горіхами християни йшли до церкви на службу та освячували дари природи. На третій Спас було прийнято влаштовувати святкову вечерю. Стіл прикрашали стравами та випічкою з горіхами.

Нові статті

Схожі статті

Квашена капуста вийде хрумкою та смачною: перевірений рецепт за 30 хвилин – додайте в банку ось це

Осінь – сезон для приготування смачної та хрумкої квашеної капусти. Для приготування страви достатньо буде лише 30 хвилин вільного часу. Бродіння займе ще 3 дні.

44-річна Соломія Вітвіцька показала всім на “1+1”, як її змінило нещодавнє весілля: жінка-мрія (Фото)

Соломія Вітвіцька світиться від щастя, перебуваючи у стосунках із Олексієм Ситайлом і нещодавно пара відгуляла весілля - телеведуча показала, як вона виглядає після цієї події.

2 зведених сестри по татові і по мамі: Віталій Козловський вперше розкрив правду про своє сімейне положення

Віталій Козловський завжди відвертий зі своєю аудиторію, тож цього разу він не робив виключення та розкрив факт, який приголомшив всіх - чи знали ви, що співак має двох зведених сестер?

Зірка “Х-фактора” Аіда Ніколайчук показала, як працює її чоловік-каскадер: ви таке тільки в кіно бачили

Переможниця популярного українського шоу "Х-Фактор" Аіда Ніколайчук нещодавно розповідала, що вийшла заміж за каскадера з Голлівуду. В Stories співачка поділилася кадрами із роботи коханого.