Коли Горіховий Спас 2024: точна дата свята за новим церковним календарем, традиції і ворожіння на горіхах

Горіховий Спас – останній в трійці літніх Спасів. За старим стилем його традиційно святкували 29 серпня. В 2024 році вперше православні українці відзначать його по-новому.

Горіховий Спас 2024 – одне із найважливіших православних свят серпня. Його дата із року в рік залишається незмінною. Але у звʼязку із переходом української православної церкви на новоюліанський календар з цього року святкування Горіхового Спасу відбудеться на 13 днів раніше.

Коли Горіховий Спас 2024: точна дата свята

В минулі роки церква відзначала Горіховий Спас 29 серпня. Вважалось, що саме цього дня остаточно дозрівають на деревах волоські горіхи. Втім, в 2024 точною датою святкування Горіхового Спасу буде інша: 16 серпня. Тобто, вже через 2 дні православні християни відзначатимуть Третій і останній в цьому році Спас.

Церковна назва свята та головні традиції

В церковних канонах Горіховий Спас 2024 називають Спасом Нерукотворним. Саме в цей день християни пригадують історію виникнення нерукотворного образу Іісуса Христа. Існує така притча, що цар Едеси (Месопотамії) Авгарем захворів на проказу. Вилікувати його не міг ніхто. Одного разу цар дізнався про цілителя Іісуса та відправив до нього своїх слуг – щоб вони привезли чоловіка до нього в царство.

Коли Іісус отримав лист від Авгаря, то наказав приготувати йому чисту воду та рушник (убрус). Святитель умився та витер цим рушником обличчя. На полотнищі залишився відбиток обличчя (лік) Іісуса Христа. Він і став Спасом Нерукотворним для царя Месопотамії.

Слуги доправили рушник до Едеси. Цар, приклавшись до нього – вмить зцілився. Згодом цар Авгарь та його піддані прийняли хрещення від одного з учнів Іісуса. Рушник з відбитком ліку став прикладом для малювання перших ікон Спасу Нерукотворного.

Як святкують третій, Горіховий Спас?

В день Горіхового Спасу віряни за традицією, збирають дозрілі горіхи. Споконвіку на це свято до церкви несли горіхи та освячували їх. В народі Горіховий Спас ще називають Хлібним, адже з цього дня господині починали пекти хліб із зерна та борошна нового врожаю.
В давні часи на третій Спас прийнято було продавати лляні полотна. Саме для цього влаштовували спеціальні ярмарки, на яких торгівці пропонували покупцям не тільки полотна, але й фрукти та овочі нового врожаю. Вважалось поганою прикметою піти з такого ярмарку без покупок.

Горіховий Спас-2024: головні традиції та народні прикмети
Горіховий Спас-2024: головні традиції та народні прикмети

З полів на Горіховий Спас прибирали врожай зернових культур. Тому найголовнішими святковими стравами цього дня були пироги та домашній хліб. Подавали до столу і горіхи – в чистому вигляді або ж в якості настою. Кімнати оселі прикрашали горіховими гілочками з плодами.

На Горіховий Спас прийнято було ходити в баню з рідними та близькими людьми. Парилися там віниками з горішника. Вважалось, що завдяки ним можна покращити здоровʼя.

На Горіховий Спас починали готуватись до холодів. Господарі чистили колодязі, робили запаси харчів на зиму, утеплювали вікна. До речі, на це свято існувало декілька прикмет. Наприклад, вважали, що в один рік не можуть вродити відразу і горіхи, і пшениця на полях. Тому дивились, якщо цього літа вродило багато пшениці, то в наступному – буде багато горіхів.

Гроза на Горіховий Спас обіцяла теплу осінь. Перший горіх з нового врожаю треба було зʼїсти самостійно. Якщо під час збору врожаю попався червивий горіх – то це до неприємностей. Яким буде перший горішок на смак, таким і наступний рік вдасться. Наприклад, незрілий горіх – до новин, гнилий – до біди, зрілий – до любові та достатку.

Традиція ворожіння на горіхах

А ще на третій Спас ворожили на горіхах нового врожаю. Якщо хочете дізнатись, яким будуть ваші майбутні стосунки – виконайте простий обряд. З гілки потрібно зірвати один стиглий горіх своїми руками.

Ворожіння на Горіховий Спас
Ворожіння на Горіховий Спас

Його потрібно покласти у долоні, склавши їх корабликом. Далі нашептати на нього:

Горіх, дай відповідь мені – любить мене хлопець (дівчина) чи ні?

Після цього шкаралупу горішка потрібно розкрити та спробувати ядро на смак. Смачний та солодкий плід свідчить про позитивні зміни в коханні та особистому житті. З кожним днем ваші відносини з партнером будуть ставати все більш міцними та насиченими. Існує імовірність вступу до шлюбу.

Недозрілий горішок свідчить про скорі новини, які несуться до вас. Можливо, їх повідомить вам кохана людина. Або ж ця новина буде стосуватись вас обох.

Гіркий горіх свідчить про можливі проблеми або зраду у стосунках.

Гнилий горіх свідчить про серйозні проблеми. У важкі часи потрібно один одного підтримувати. Тоді разом ви зможете подолати труднощі, які виникають на життєвому шляху.

Нові статті

Схожі статті

Квашена капуста вийде хрумкою та смачною: перевірений рецепт за 30 хвилин – додайте в банку ось це

Осінь – сезон для приготування смачної та хрумкої квашеної капусти. Для приготування страви достатньо буде лише 30 хвилин вільного часу. Бродіння займе ще 3 дні.

44-річна Соломія Вітвіцька показала всім на “1+1”, як її змінило нещодавнє весілля: жінка-мрія (Фото)

Соломія Вітвіцька світиться від щастя, перебуваючи у стосунках із Олексієм Ситайлом і нещодавно пара відгуляла весілля - телеведуча показала, як вона виглядає після цієї події.

2 зведених сестри по татові і по мамі: Віталій Козловський вперше розкрив правду про своє сімейне положення

Віталій Козловський завжди відвертий зі своєю аудиторію, тож цього разу він не робив виключення та розкрив факт, який приголомшив всіх - чи знали ви, що співак має двох зведених сестер?

Зірка “Х-фактора” Аіда Ніколайчук показала, як працює її чоловік-каскадер: ви таке тільки в кіно бачили

Переможниця популярного українського шоу "Х-Фактор" Аіда Ніколайчук нещодавно розповідала, що вийшла заміж за каскадера з Голлівуду. В Stories співачка поділилася кадрами із роботи коханого.