Вперше за десятиліття: Великдень 2025 року настане одночасно для всіх християн – точна дата церковного свята

Великдень у 2025 році православні християни і католики відзначатимуть в одну й ту саму дату. Таке співпадіння станеться вперше за останні роки. Розповідаємо, коли дата Великодня наступного року.

В 2025 році увесь християнський світ вперше за останнє десятиліття відзначатиме Великдень в один день. І православні християни, і католики святкуватимуть одне із найголовніших церковних свят року у другий місяць весни, а саме – 20 квітня.

Вперше з 2017 року віряни католицької та православної церков відзначать Великдень в однаковий день. Слід зазначити, що таке явище, як співпадіння дат Великодня в католицькій та православній церквах — не рідкість. Однак в десятилітті, яке розпочалося на початку 2020 року — такого ще не відбувалося.

Великдень 2025 року: точна дата свята

Великдень 2025 року для всіх християн пройде в один день
Великдень 2025 року для всіх християн пройде в один день

Великдень в православʼї та католицтві в 2025 році настане в одну й ту саму дату: 20 квітня. Нагадаємо, що християни різних обрядів відзначали велике церковне свято всі разом востаннє 16 квітня 2017 року.

Отже, Україна в 2025 році відзначатиме Великдень разом із усім світом. На відміну від інших представників християнства – у нас насправді збереглися унікальні святкові традиції.

Воскресіння Іісуса Христа українці відзначають з розмахом – печуть паски, фарбують яйця-крашанки, освячують продукти в церквах та проводять цей святковий день разом з родинами.

До речі, визначення дати Великодня викликає купу суперечок між християнами різних обрядів (католиками, православними та протестантами). Вони тривають понад 1.5 тисячі років і досі не були вирішені. Зокрема, християни вважають, що настання Великодня співпадає із першою неділею після першого повного місяця, який настає після дня весняного рівнодення 21 березня.

На відміну від католиків православні християни обчислюють дату Великодня щороку за старим церковним календарем (юліанським). В ньому день весняного рівнодення припадає на 3 квітня. Тому в православʼї Великдень ніколи не настає раніше за 4 квітня.

Великдень 2025 року для всіх християн пройде в один день
Великдень 2025 року для всіх християн пройде в один день

Імовірно, в подальшому православні, протестанти та католики дійдуть згоди щодо дати святкування Великодня. І тоді Воскресіння Христове буде відзначатись усіма християнами в одну й ту саму дату.

Нові статті

Схожі статті

Ремонтував будинок 20 років: чоловік вклав у майно 32 тисячі доларів, поки не зʼявився власник-мільйонер

Тім Харман – 68-річний мешканець Великої Британії, який до виходу на пенсію працював теслею. Він майже 20 років прожив у орендованому старому маєтку та вклав в його відбудову 32 тисячі доларів.

Любить бути у центрі уваги: як Юрій Горбунов здобув популярність і отримав “київську прописку” на все життя

"Танці з зірками", "Зірка + Зірка", "Суперзірка" та "Голос країни" усе це має одну асоціацію, а саме Юрій Горбунов, розповів як став незамінною зіркою на українському телебаченні

Стала популярною в кокошнику, а тепер – жінка-воїн з мечем у руках: еволюція Оля Полякової від “А” до “Я”

Оля Полякова пройшла шлях від артистки в кокошнику до української співачки в короні, що підтримує рідну культуру і мову, та планує творити лише українські пісні.

Оксана Білозір розкритикувала фільм про Назарія Яремчука, чим зачепила його вдову: “Ніколи не зможу”

Реакція Оксани Білозір на фільм про Назарія Яремчука викликала дискусії: співачка підкреслила важливість першої родини артиста, а друга дружина стримано відповіла