Церковне свято Михайлове чудо: точна дата за новим стилем, що можна і не можна робити, прикмети про погоду

Михайлове чудо – одне із великих церковних свят, які відзначають восени. Розповідаємо, коли точна дата цього свята за новим церковним стилем та які традиції на цей день існують.

Михайлове чудо – церковне свято, яке православні християни згадують у вересні. В Священному Писанні цього святителя ще називають “Князем” та зображують як головного борця проти беззаконня.

Михайлове чудо 2024: точна дата свята

За старим церковним стилем Михайлове чудо віряни святкували 19 вересня. Але в минулому році українська Православна церква перейшла на новий стиль святкування важливих дат. Тому Михайлове чудо вже другий рік поспіль настане для українців на 13 днів раніше.

Михайлове Чудо 2024: точна дата за новим стилем
Михайлове Чудо 2024: точна дата за новим стилем

Точна дата свята Михайлове чудо в 2024 році: 6 вересня.

Михайлове чудо 2024: легенда про свято

Існує народна легенда, яка пояснює, чому саме це церковне свято назвали Михайловим чудом (іноді – Михайлів день). Згідно із нею – справжнє чудо колись давно сталось в Хонесі. Святий Михайло вмів зцілювати людей і завдяки своєму вмінню зміг зцілити дівчинку, яка не мала голосу.

Легенда розповідає, що одного разу святий Михайло зʼявився уві сні до батька хворої дівчинки – Архипа. Він розповів татусю, що дар мови повернеться до його донечки, якщо вона напʼється води із цілющого джерела. Михайло також вказав місце, де потрібно його шукати.

Чоловік взяв із собою маленьку донечку та рушив у далеку далечінь. Чудо й дійсно сталося. Дівчинка випила трохи води і… заговорила. Слава про диво від Михайла швидко розповсюдилась по всій окрузі. Джерело з водою стало неймовірно популярним серед християн. Віруючі люди ходили до нього, щоб випити води та зцілитися.

Після цього багато хто обертавсь до християнства. Хрещення прийняв і батько зціленої дівчинки. Поряд із цілющим джерелом, що було розташоване поблизу від міста Ієраполя – щасливий татусь побудував храм і назвав його на честь Архістратига Михайла.

Михайлове чудо 2024: традиції

На Михайлів день православні християни обовʼязково йдуть до церкви або ж моляться святому Михайлу самостійно. Його просять про захист від несправедливості, негідних людей та зміцнення духовної сили.

Також святий Михайло вважається покровителем полків та кораблів. Тому його просять захистити людину під час тривалої подорожі.

Традиції свята Михайлове чудо
Традиції свята Михайлове чудо

В Михайлів день варто примиритись із тими, на кого є давня образа. Бажано подати милостиню нужденним, а ще – спекти пирогів та запросити в гості сусідів і близьких родичів.

На свято Михайлового чуда не можна працювати, щось рубати чи колоти. Бажано обмежити вживання спиртних напоїв. Одна з народних прикмет не радить цього дня мити голову. Пращури наші вважали, що можна розум змити.

Продукти після застілля в Михайлів день викидати не можна. Краще роздати їх жебракам. Інакше – в нужді будете жити.

Прикмети про погоду на Михайлове чудо

На свято Михайлового чуда існувало декілька прикмет:

  • якщо день теплий – такою і вся осінь буде;
  • дивляться, з якого краю почало жовтіти листя на березах – якщо знизу доверху, то зима
  • настане рано, зверху вниз – чекати снігу та морозів довго прийдеться;
  • хмари на вечірньому небі в Михайлів день стали синіми – погода невдовзі зміниться.

В давнину вважали, що на Михайлове чудо настають перші заморозки. Поява інію на траві свідчить про те, що зима буде сніжною.

Нові статті

Схожі статті

Спогади з рідного Мукачева: Святослав Вакарчук у 49 років згадав дитинство і показався у візочку

Лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук поділився спогадами з рідного міста. Він показав архівну світлину зі свого дитинства, на якому позував у візочку ще зовсім малюком.

“Це особлива насолода”: багатодітна мама Лілія Ребрик показала перше досягнення 6-місячної доньки Аделіни

Ведуча Лілія Ребрик разом із родиною привітала молодшу доньку Аделіну з 6 місяцем народження. В цей святковий день знаменита мама повідомила, яким досягненням порадувала її малеча.

“Ненавиджу”. 36-річний Володимир Дантес підкорив Говерлу разом із Дашею Кацуріною: мріяли піти в похід

Співак Володимир Дантес заради своєї коханої Даші Кацуріної готовий на все - наприклад, підкорити разом із нею Говерлу. Як все пройшло - подробиці.

Невже вони знову разом? 40-річний Слава Дьомін показався разом із своєю екс-дружиною Ксенією (ФОТО)

Слава Дьомін тривалий час має статус холостяка, але нещодавно відомий ведучий показався разом із своєю колишньою дружиною - невже пара возз'єдналась?