Коли день архангела Михаїла 2024: нова дата, прикмети про погоду, що можна і не можна робити в цей день

З 1 вересня 2023 року православна церква України перейшла на новий стиль. Дати усіх перехідних свят змістилися на 13 днів раніше. Розповідаємо, коли в 2024 році християни святкують Михайлів день.

Собор архістратига Михаїла – велике православне свято, присвячене усім небесним ангелам. Коли віряни відзначали його раніше, і яка в нього нова дата? “Один факт” розповідає про це детальніше.

День Михайла 2024: нова і стара дата святкування

Раніше День архістратига Михаїла в Україні святкували 21 листопада. Коли українська православна церква перейшла на новий стиль – ця дата змінилася.

З 1 вересня минулого року святкування дня Михайла припадає на 8 листопада.

Архістратиг Михайло – це голова війська Небесного, що був керманичем сил армії Божої під час головної битви із самим Сатаною.

Українці вважають цього святителя покровителем Києва та шанують його з часів заснування Київської Русі.

День архангела Михаїла 2024: традиції і звичаї

З давніх давен свято архангела Михаїла відзначали як радісну подію. В цей час завершувались сільськогосподарські роботи, а прохолодна зима не наставала. В цей день селянам вже не потрібно було дбати про повсякденні турботи. Тому вони могли повноцінно відсвяткувати та вшанувати памʼять святого Михаїла.

До собору святого Михаїла запрошували гостей. Або ж самі вирушали в гості. Господарі обовʼязково накривали стіл, випікали хліб та пироги, смакували пиво та медовуху. До столу подавали також мʼясні страви.

Свято архангела Михаїла тривало протягом всього тижня – до настання суворого Різдвяного посту.

Цей святковий день вважали вдалим для відпочинку та зміцнення стосунків із близькими людьми.

Якщо у вірян була можливість – вони відвідували церкву, аби поставити свічку біля ікони архангела Михаїла та помолитись йому.

Читати молитви можна було й вдома. За повірʼями – якщо людина просить про щось із добрими намірами, то Михаїл обовʼязково виконає їх бажання.

Михайлів день 2024: прикмети про погоду

В день святого Михаїла не можна засуджувати людей, обмовляти їх та заздрити їм. Цього дня суворо заборонено займатись шахрайством та обманом. Вважалось, що архангел Михаїл може через це сильно розлютитися.

День архангела Михаїла: точна дата, традиції
День архангела Михаїла: точна дата, традиції

Також не можна було відмовляти людям в допомозі. Не варто займатись цього дня фізичною працею. Після застілля не викидали їжу.

В день архангела Михаїла дивляться на прикмети, які допомагають спрогнозувати погоду. Наприклад, якщо на Михайла випало багато снігу – то і на Великдень буде сніг.

В давнину вважали, що з Михайлова дня встановлюється справжня зима. Михайло морозний – снігу буде багато. Починаючи від свята Михаїла господарі розпочинають переводити худобу на зимовий корм.

Наші пращури вважали, що дороги в багнюці на архангела Михаїла – це до того, що через 40 днів їх вкриватиме сніг.

Нові статті

Схожі статті

Були артистами, але здатні на більше: як Пономарьов, Святослав Вакарчук та Олена Вінницька змінили професію

Досліджуємо як українські зірки, включаючи Олександра Пономарьова та Святослава Вакарчука, переосмислили свої кар'єри та знайшли нові життєві шляхи.

Вміє окропити міцним слівцем не гірше за Барбір: Зірка “Х-фактору” розсекретив несподівану правду про Кароль

26-річний співак Микита Ломакін розсекретив несподівану правду про співачку Тіну Кароль, з якою зараз налагодив співробітництво. Виявляється, що ведучій 1+1 Людмилі Барбір є чому в неї повчитись.

Горбунов – сам хотів, а Тараса Тополю не відпустила Alyosha: зірки-чоловіки, які були на пологах у дружин

З кожним днем все більше чоловіків погоджуються на партнерські пологи, серед них і зірки шоу-бізнесу - Остапчук, Монатік, Горбунов та інші, хто був поруч з дружинами момент народження дитини.

Незаміжня і ніколи не була: зірка 1+1 Лідія Таран показала, як змінилася після 14 років життя холостячкою

47-річна українська ведуча Лідія Таран показала, як виглядає через 14 років після розставання з Андрієм Доманським. В чому секрет краси зірки "1+1"? і як їй вдається завжди виглядати бездоганно?