Покрова Пресвятої Богородиці 2024: точна дата церковного свята за новим стилем, прикмети і традиції

В жовтні 2024 року українці вдруге зустрічатимуть свято Покрови Пресвятої Богородиці за новоюліанським календарем. Коли його точна дата, що можна і не можна робити в цей день? Читайте про це далі.

Більше року тому, 1 вересня 2023 року українська православна церква перейшла на новий календар. Це призвело до того, що дати церковних свят трохи змістилися в днях.

Коли нова дата святкування Покрова Пресвятої Богородиці?

Свято Покрова Пресвятої Богородиці православні віряни відзначали 14 жовтня. Цей день співпадав з державним українським святом – Днем захисників та захисниць України.

Після переходу на новий церковний календар змінилася і дата свята. Отже, з вересня 2023 року Покрова Пресвятої Богородиці відзначають в іншу дату, а саме – 1 жовтня.

Два урочистих дня, Покрова та День захисника України – нероздільно повʼязані один із одним. Адже з давніх часів вважалося, що усім захисникам своїх земель від ворожої навали – надає свій покрив Діва Марія.

Покрова Пресвятої Богородиці: історія свята

Коли Покрова Пресвятої Богородиці 2024: дата за новим стилем, прикмети про погоду
Коли Покрова Пресвятої Богородиці 2024: дата за новим стилем, прикмети про погоду

Вперше Покрова Пресвятої Богородиці відсвяткували в X столітті. Саме в цей період Володимир Русь охрестив. В один з днів, під час ворожої навали ворогів християни щиро молилися і звертались до Діви Марії – щоб надала їм свій захист. І неочікувано зʼявився образ Борогодиці, яка вкрила православних святим покровом. Завдяки цьому їй вдалося вберегти їх від загибелі. Після цього день став церковним святом і його стали відзначати щороку.

Покрова Пресвятої Богородиці: традиції та забобони

На Покрови віряни відвідують церкву, моляться Діві Марії про позбавлення від недугів та захист від ворогів, а також – про родинне благополуччя. Також в неї просять про допомогу у важливих справах.

Покрова Пресвятої Богородиці: традиції та забобони
Покрова Пресвятої Богородиці: традиції та забобони

На Покрови не можна було лаятися, пліткувати і давати будь-кому порожні обіцянки. Не бажано відмовляти в допомозі нужденним, фізично працювати або займатись рукоділлям. Водночас варто подякувати Богородиці за те, що є. Потрібно навчитись не засмучуватись щодо того, чого не має та радіти тому, що вдалось в цьому житті віднайти.

Покрова Пресвятої Богородиці: погодні прикмети

В народі кажуть – яка погода на Покрови, такою буде і прийдешня зима

З вишневих дерев до Покрова листя не впаде – зима вдастся теплою

На Покрова сильний вітер дмухає – навесні також буде вітряно

Журавлі на Покрови відлітають – до ранньої зими

Якщо цього святкового дня сніг землю не вкрив, то не покриє і в листопаді та грудні

А ще наші предки вірили – якщо на свято Покрова білка змінить шубку – то прийдешня зима вдасться гарною.

Нові статті

Схожі статті

Кішка Тейлор Свіфт та ще 2 найбагатші тварини в світі – більшість людей про такі гроші тільки мріють

Серед пухнастих улюбленців також є свої мільйонери. "Один Факт" пропонує до вашої уваги трійку найбагатших чотирилапих, які володіють велетенськими фінансовими статками.

Яблука пролежать до глибокої весни: ось ці поради допоможуть зберегти популярний фрукт свіжим та соковитим

Яблука – один із найголовніших фруктів осені. Їх можна зберігати довго без консервації. Але для цього потрібно дотримуватись певних правил та умов. Дізнайтесь, як зберегти яблучний врожай до весни.

“Продав будинок, працював в таксі”: актор серіалів Валентин Томусяк розповів, чим займався останні роки

Валентин Томусяк – актор театру та кіно, відомий по ролі Павла в серіалі "Тільки кохання" (2010 рік). Артист розповів, з якими викликами він та його дружина Катя Тишкевич зіштовхнулись в 2022 році.

Ліниві вареники по-львівськи: як приготувати українські палюшки на обід – особливий рецепт від господині

Ліниві вареники по-львівськи або палюшки – традиційна страва української національної кухні. Як їх приготувати швидко та смачно – читайте в рецепті, який для вас підготував "Один Факт".