Таке буває нечасто: Великдень-2025 християни різних обрядів святкуватимуть разом — точна дата і традиції

В 2025 році вперше за довгий час християни різних обрядів святкуватимуть Великдень разом. Розповідаємо про точну дату церковного свята та чому його дати часто не співпадають.

2025 рік стане особливим для православних християн та католиків. Адже саме в цей рік вперше з 2017 року вони святкуватимуть Великдень разом – в один день.

Дата Великодня в церковному календарі – перехідна. Кожного року християни відзначають одне із найбільших церковних свят року в різні дні. Слід зазначити, що Великдень може випадати на будь-яку дату в період із 4 квітня по 8 травня.

Якщо дивитись на дати Великодня за григоріанським календарем – то в 45% випадків церковне свято припадає приблизно на 1 тиждень раніше. При цьому дати святкування в католиків та православних можуть збігатись лише в 30% випадків. Саме такий збіг стався 7 років тому – у 2017 році.

Тоді Великдень представники католицької та православної церкви відзначали теж в один день, а саме – 16 квітня.

Священнослужитель назвав точну дату Великодня в 2025 році
Священнослужитель назвав точну дату Великодня в 2025 році

В новому десятилітті спільне святкування Великодня відбудеться вперше у 2025 році. І католики, і православні християни святкуватимуть його в одну й ту саму дату: 20 квітня 2025 року.

Чому дати святкування Великодня в православних та християн можуть не співпадати?
Дата святкування Великодня визначається священнослужителями за одним правилом. День воскресіння Іісуса Христа припадає на першу неділю після весняної Повні.

Дати свята в католиків і православних відрізняються тому, що ще в 16-му столітті римсько-католицька церква провела календарну реформу. Православна ж церква орієнтується зараз на новоюліанський календар (до 1 вересня 2023 року – на юліанський календар). І саме тому дати Великодня в цих церковних обрядах відрізняються.

Водночас — ці дати можуть іноді співпадати. Загалом же різниця між датою Великодня в католиків та православних християн в 5 тижнів фіксується в 20% випадків. А ось різницю в 4 тижні фіксують лише в 5% випадків. Церковнослужителі наголошують, що проміжку в 2-3 тижні між католицьким та православним Великоднем взагалі не існує.

Священнослужитель назвав точну дату Великодня в 2025 році
Священнослужитель назвав точну дату Великодня в 2025 році

До речі, в десятилітті 2020-2030 буде ще одна спільна дата святкування Великодня. Вона припаде на 2028 рік. Тоді римо-католики та православні святкуватимуть Великдень разом 16 квітня – як у 2017 році.

Нові статті

Схожі статті

Що стало з 5 українськими зірками, які втратили дітей: Ада Роговцева, Віктор Павлік, Ліза Глінська і ще 2

Життя з важкою ношею може торкнутись не тільки звичайних українців, але й зірок. Хто із відомих людей пережив своїх дітей та йде з цим тягарем далі – читайте про це в матеріалі "Одного Факту".

Покращення у фінансах та хвиля позитиву: 5 знаків Зодіаку в другій половині жовтня спіймають удачу за хвіст

Друга половина жовтня 2024 року стане неймовірно вдалою для 5 знаків Зодіаку. Кого чекатиме покращення у фінансах, а хто – впіймає удачу за хвіст? Прогноз астрологів розповість усі подробиці.

Оксана Білозір відповіла вдові Яремчука: “Хто така Дарина? Вона – дружина Назарія Яремчука. Я – артистка”

Нещодавно співачка Оксана Білозір піддала критиці фільм, створений родиною Назарія Яремчука. Відповідь від його другої дружини Дарини не забарилася, але Білозір все одно залишилась при своїй думці.

Неодноразово співала в шоу “Караоке на Майдані”, але ніколи не перемагала: з чого починала Тіна Кароль

Зірка української естради Тіна Кароль розпочинала творчий шлях з… вуличного конкурсу. Зараз мало хто памʼятає, але свій вокал співачка вперше демонструвала в шоу "Караоке на Майдані".