Коли Великий піст-2024: точна дата, традиції, календар харчування по тижнях – що можна їсти в цей період

Великий піст перед Великоднем розпочинається вже з наступного тижня — відразу після Прощеної неділі. "Один Факт" зібрав головні рекомендації, яких варто дотримуватись під час цього посту.

Великий піст-2024 перед Великоднем — найбільш суворий і тривалий серед усіх інших постів. “Один Факт” пропонує християнам дізнатись прямо зараз, коли Великий піст у 2024 і яких традицій необхідно дотримуватись в цей період.

Коли Великий піст в 2024 році?

Коли Великий піст в 2024 році: точна дата
Коли Великий піст в 2024 році: точна дата

Великий піст 2024 — особливий час, призначений для духовного та тілесного очищення людини перед світлим святом Великодня. Починається він у другій половині березня. Точна дата початку Великого посту-2024: 18 березня.

З цього дня християни православного обряду протягом 48 днів утримуються від вживання великої кількості продуктів, а саме – молока і молочних продуктів, яєць, солодощів, м’яса яловичини, свинини і птиці.

В особливо суворі дні під забороною знаходится навіть звичайна рослинна олія. Завершується Великий піст 2024 4 травня — якраз напередодні Великодня, який цього року відзначають 5 травня.

Великий піст 2024: традиції, обмеження, правила харчування

Великий піст 2024 вважається найсуворішим у всьому році. Існують загальні правила, яких повинен дотримуватись кожен християнин протягом 48 днів.

Ці правила стосуються особливостей харчування. У Великий піст 2024 не можна їсти яйця, молочні продукти і м’ясо. Але такі обмеження в їжі йдуть лише на користь організму та сприяють очищенню.

Молочні та м’ясні продукти можна замінити іншими продуктами. У Великий Піст дозволяється вживати фрукти, ягоди, овочі, зелень. Також можна їсти каші на воді, гриби, квасолю, горох та інші бобові культури. Дозволена випічка з тіста без яєць та молока.

На Великий піст випадають декілька святкових днів, а саме: Благовіщення, Вербна неділя. В ці дні суворі обмеження в їжі трохи послаблюються. Християни можуть вживати рибу, випити трохи церковного вина (кагору).

Найсуворіший тиждень у Великому пості — останній перед Великоднем. В церквах його називають Страсною седмицею.

Слід зазначити, що у Великий піст 2024 існують й інші обмеження, окрім харчових. В цей період варто потурбуватись не тільки про очищення тіла, але й про душу. Тому під час Великого посту слід уникати розваг, шумних святкувань та вечірок. Також по можливості — варто позбавитись від шкідливих звичок (паління, вживання алкоголю).

Усі ці обмеження потрібні задля морального виховання людини. Великий піст дозволяє духовно підготуватись до свята Великодня.

Великий піст 2024: календар харчування на кожен тиждень

Великий піст 2024: календар харчування на кожен тиждень
Великий піст 2024: календар харчування на кожен тиждень

1 тиждень Великого посту 2024 (з 18 по 24 березня)

В перший день Великого посту слід повністю утриматись від їжі. В інші дні — сухоїдіння. В їжу вживають продукти без термічної обробки. Дозволені сири овочі та фрукти. В робочі дні можна їсти горіхи та сухофрукти.

Термічно оброблені продукти дозволено їсти на вихідних у перший тиждень Великого посту. Послаблення полягає в тому, що їжу можна заправити рослинною олією. Також в суботу і неділю можна випити трохи церковного вина (кагору).

2-й — 6-й тижні Великого посту (з 25 березня по 28 квітня)

З 2-го і по 6-й тижні Великого посту, який продовжується з 25 березня по 28 квітня — правила харчування трохи змінюються, а заборони посилюються.

Кожен вівторок та четвер християни можуть вживати в їжу продукти без олії, термічно оброблені.

Понеділок, середа та п’ятниця — дні сухоїдіння.

Субота і неділя з 2 по 6 тижні Великого посту 2024 року — дні, коли дозволяється послаблення в харчуванні. Можна готувати гарячі і термічно оброблені страви, додавати до них рослинну олію. Також дозвіл є і на спиртне (вино). Найбільш великі свята в цей період — Благовіщення та Вербна Неділя. В ці дні можете їсти відварену на пару або запечену рибу.

7-й тиждень Великого посту (з 29 квітня по 4 травня)

Період, протягом якого варто дотримуватись сухоїдіння. Принаймні в понеділок, вівторок та середу.

В четвер і суботу на Страсній Седмиці – діє послаблення. Можете приготувати гарячі страви із додаванням рослинної олії.

Страсна п’ятниця — найбільш суворий день за увесь Великий піст. Цього дня рекомендовано взагалі утриматись від їжі і пити тільки воду. Це — день повного голодування.

Наведений розклад Великого посту 2024 призначений для церковнослужителів та ченців при монастирях. Звичайні християни можуть в будні дні їсти гарячі страви. Але від сухоїдіння все ж повністю відмовлятись не варто.

Великий піст 2024: хто з християн може не дотримуватись харчових обмежень?

Великий піст 2024: кому з християн дозволені послаблення
Великий піст 2024: кому з християн дозволені послаблення

Великий піст 2024 має благочестиву мету. Але треба потурбуватись про те, щоб він не нашкодив здоров’ю людини. Харчові обмеження на цей період не діють для наступних категорій християн:

  • молоді матусі, що готують немовля грудним молоком;
  • літні люди;
  • діти віком до 14 років;
  • люди, що мають хронічні хвороби і потребують особливого харчування (наприклад, діабетики);
  • люди, які займаються тяжкою фізичною працею.

Якщо ви не впевнені, що зможете витримати увесь суворий Великий піст 2024 — дотримуйтесь обмежень лише кілька днів на тиждень. Або ж відмовтесь від м’яса, а яйця – залиште в повсякденному меню.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?