Меню на Великий піст 2024: рецепти смачних страв без м’яса, яєць і масла, які можна їсти до Великодня

Сьогодні розпочинається найтриваліший протягом року піст, який завершиться тільки напередодні Великодня 4 травня. Протягом Великого посту слід кардинально передивитися власне меню.

Протягом найближчих 5 тижнів і 5 днів віряни мають поститися, тобто виключити з раціону їжу тваринного походження. А білки у цей час слід постачати в організм завдяки квасолі, чечевиці, бобам, нуту. Окрім бобових гарними джерелами рослинних білків є спаржа, броколі, шпинат. У цей час слід максимально перемикнутися на соєві продукти, зокрема, тофу чи темпе.

Пісне меню 2024

Поживні речовини та клітковину отримуйте з овочів, глюкозу – з фруктів та меду, жири – з горіхів та насіння. У такому разі організм отримає всі необхідні для активного життя компоненти. Будете водночас ситими й бадьорими.

Окрім відмови від м’яса, риби, яєць та молочних продуктів, слід потурбуватися й про іншу частину праведного життя – не курити й не вживати алкогольні напої.

Пісне меню 2024

Якщо вам здається, що тепер меню буде обмеженим, це насправді не так. Чимало страв можна приготувати з круп на воді. Урізноманітнять раціон квашені чи солені овочі. Купа рецептів існує з грибами. Дозволяється їсти сірий та чорний хліб. До чаю можна взяти бублики. Чудові десерти виходять із фруктів та сухофруктів.

Приблизне меню на тиждень під час посту

  1. Понеділок: вівсянка з помідорами та цибулею, салат із квашеної капусти й огірка, суп із сочевиці, квасолева каша.
  2. Вівторок: каша із пшениці, салат зі свіжої капусти з яблуком, морквяний суп, грибна запіканка.
  3. Середа: перлова каша, суп із локшиною та томатною пастою, бурякові котлети на пару, салат із моркви з апельсином, боби.
  4. Четвер: плов із рису та сухофруктів із горіхами, морквяні котлети, суп із квасолею та гарбузом, вінегрет.
  5. П’ятниця: пшоняна каша з фруктами, салат із редису та огірків, морквяний суп із нутом, цвітна капуста в духовці.
  6. Субота: оладки з вівсяної крупи, салат із кукурудзи та помідорів, картопляний суп, кисіль із сушених вишень, капуста, потушена з морквою.
  7. Неділя: паштет із сочевиці й тости, морквяні котлети, суп гаспачо, яблука, запечені з родзинками, медом та горішками, соєве м’ясо зі спаржею.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?