Успенський піст 2024: точна дата за новим стилем, тривалість, традиції, що можна і не можна робити

Відсьогодні, 1 серпня – в православних християн розпочався Успенський піст. Він – найкоротший серед усіх інших та триватиме лише 2 тижні. Розповідаємо про традиції і особливості цього посту.

Успенський піст — одна з головних церковних подій в серпні. Від присвячений до свята Успіння Пресвятої Богородиці, що була матірʼю Іісуса Христа. В минулі роки цей піст віряни відзначали з 14 по 27 серпня, але в 2024-му дата його початку змістилася на 13 днів раніше – через перехід української православної церкви на новоюліанський календар.

Отже, в поточному році православні християни відзначать Успенський піст по-новому. Він розпочинається сьогодні, 1 серпня і триватиме до 14 серпня включно.

Свято Успіння Пресвятої Богородиці, якому присвячений Успенський піст – символізує благодатний перехід Діви Марії від земного життя до вічного, у Небесному Царстві.
В церковних архівах Успенський піст згадують вперше у V столітті. Тобто, традиція поститися та присвячувати певний період духовному очищенню існувала ще з давніх часів.

Головні правила і традиції Успенського посту 2024

Під час Успенського посту 2024 дозволено вживати в їжу різноманітні овочі та фрукти. До меню можна додати свіжі, варені, тушковані або запечені помідори, кабачки, моркву, буряк. Також можна вживати свіжі та солоні огірки.

Серед фруктів можна їсти яблука, кавуни, чорниці, абрикоси, сливи та інші.

Важливою складовою раціону в Успенський піст стають каші. Їх готують на воді і без додавання масла.

Замість яєць, мʼяса та молока під час посту вживають рослинний білок, а саме – арахіс, сочевиця, баклажани, сою, квасолю в стручках та бобах.

Успенський піст 2024: головні традиції та правила
Успенський піст 2024: головні традиції та правила

Існує перелік продуктів, які в Успенський піст не можна їсти взагалі. Це:

  • молоко та молочна продукція;
  • непісна випічка;
  • алкоголь;
  • фаст-фуд;
  • яйця;
  • риба та продукти з риби;
  • мʼясо і мʼясні продукти.

Успенський піст 2024 закликає всіх вірян до чистоти думок, стриманості і цнотливості. Кожен його день протягом наступних двох тижнів проводять у молитві. Не можна сваритися з близькими людьми та лаятися. Не варто робити поганих вчинків.

Церква радить під час Успенського посту 2024 регулярно відвідувати храм. Хоча б раз потрібно сповідатись і причаститися. Якщо з кимось трапилася сварка – потрібно примиритися. Більше проявляти милосердя.

В дні Успенського посту потрібно дотримуватись обмежень в їжі. В понеділок, середу та пʼятницю дозволено вживати тільки рослинні страви без олії, та теплової обробки.

У вівторок та четвер можна їсти термічно оброблені продукти. У вихідні дні окрім термічно обробленої їжі можна випити трохи вина. В день Преображення Господнього (Яблучний Спас) 6 серпня можна їсти рибу і страви з неї.

Також прийнято робити маленькі добрі справи: допомогти сусідам, підтримати нужденних, нагодувати безпритульних тварин.

Успенський піст 2024, який в народі ще називають Спасівкою – триватиме лише 2 тижні. За суворістю та кількістю обмежень він такий самий, як і Великодній піст.

Що не можна робити в Успенський піст?

Успенський піст 2024: головні заборони
Успенський піст 2024: головні заборони

В період Успенського посту варто утримуватись від будь-яких гріхів. Розгульні веселощі в ці дні – під суворою забороною. Не можна ображати людей, сваритися з близькими.
В Успенський піст не можна грати весілля.

Церква радить обмежитись лише розписом, а вінчання та гуляння перенести на дні після посту.

Нові статті

Схожі статті

Спогади з рідного Мукачева: Святослав Вакарчук у 49 років згадав дитинство і показався у візочку

Лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук поділився спогадами з рідного міста. Він показав архівну світлину зі свого дитинства, на якому позував у візочку ще зовсім малюком.

“Це особлива насолода”: багатодітна мама Лілія Ребрик показала перше досягнення 6-місячної доньки Аделіни

Ведуча Лілія Ребрик разом із родиною привітала молодшу доньку Аделіну з 6 місяцем народження. В цей святковий день знаменита мама повідомила, яким досягненням порадувала її малеча.

“Ненавиджу”. 36-річний Володимир Дантес підкорив Говерлу разом із Дашею Кацуріною: мріяли піти в похід

Співак Володимир Дантес заради своєї коханої Даші Кацуріної готовий на все - наприклад, підкорити разом із нею Говерлу. Як все пройшло - подробиці.

Невже вони знову разом? 40-річний Слава Дьомін показався разом із своєю екс-дружиною Ксенією (ФОТО)

Слава Дьомін тривалий час має статус холостяка, але нещодавно відомий ведучий показався разом із своєю колишньою дружиною - невже пара возз'єдналась?