Фільм “Щедрик” зібрав у прокаті майже ₴11 мільйонів: щемка історія трьох родин нікого не залишить байдужим

Історична драма "Щедрик" вийшла у прокат на початку 2023 року. За перші 13 тижнів фільм Олесі Моргунець-Ісаєнко зібрав майже 11 мільйонів гривень.

Спільний україно-польський проєкт змогли переглянути не лише українці, але й поляки, англійці та мешканці інших країн. Спецпокази відбулися в США, Ізраїлі, Швеції, Південній Кореї та інших країнах. За перші 13 тижнів до кінотеатрів прийшли понад 86 тисяч глядачів. Серед драматичних стрічок понад 11 млн грн у прокаті збирав раніше лише “Поводир”.

Події відбуваються у Станіславі, як раніше називався Івано-Франківськ. В одному будинку мешкають родини українців, поляків і євреїв. Спочатку дітей робить безбатченками каральна радянська машина 1939 року. У 1941-му приходять німці, і знущання тривають. Відновлення радянського ладу взагалі призводить до примусового ув’язнення.

Кастинг для Щедрика тривав 2 місяці

Дівчаток відбирають і доправляють до дитячого будинку, де намагаються викорінити їхню національну ідентичність, але пісня Леонтовича не дає можливості забути, хто вони є насправді.

Головна героїня Софія гарно співає, наївно вважаючи, що пісня “Щедрик” здатна об’єднати будь-які національності. Вона опікується дітлахами, і вони разом виконують не лише українські наспіви, але й інших народів. Також у стрічці показані традиції як українців, так і поляків з євреями.

Щедрик став спільним україно-польським проєктом

Половину грошей на знімання виділили поляки. З української сторони фінансування було здійснено Держкіно. Цілих два місяці обирали актрису на роль Софії. Для Яни Корольової це стало першою великою роллю у повному метрі.

Світову прем’єру влаштували 4 березня 2022 року. Український прокат стартував 5 січня 2023 року. Стрічка викликала неабияку цікавість до подій, що відбувалися в Україні в середині ХХ сторіччя. На кінофестивалі у Нігерії драма отримала відзнаку.

Нові статті

Схожі статті

Супермісяць Мисливця засяяв над планетою в ніч на 18 жовтня: українці діляться кадрами Повні (Фото)

В ніч на 18 жовтня 2024 року земляни побачили надзвичайне космічне явище. На небі зійшов найбільший в 2024 році Супермісяць Мисливця. Пропонуємо читачам "Одного Факту" подивитись його фото.

Не холостяк, як думають всі: Узелков не став приховувати свою наречену – ось на кого проміняв Боржемську

Минулого року В'ячеслав Узелков заручився, а про свою обраницю досі нічого не розповідає - екс-боксер вперше показався разом зі своєю нареченою.

Після заморозків до України мчить потепління: українська синоптикиня склала прогноз на кінець жовтня 2024

В середині жовтня українці відчули на собі суттєве похолодання температури повітря. Період дощів та нічних заморозків завітав до країни ненадовго. Синоптики обіцяють - "бабине літо" буде.

Як не одне, то друге: 34-річна Дорофєєва розповіла про різке погіршення свого стану – “Ще те задоволення”

Надя Дорофєєва наразі перебуває на гастролях, але не все складається так, якби вона цього хотіла - артистка розповіла про стан свого здоров'я. Що сталося?