“Живіть, танцюючи”: 91-річний Григорій Чапкіс з того світу дав пораду на граніті фанатам і прихильникам

Український хореограф Григорій Чапкіс відійшов у засвіти три роки тому. На момент завершення життя йому виповнився 91 рік. Але навіть зараз, через великий проміжок часу – він дає поради українцям.

Народний артист України Григорій Миколайович Чапкіс помер у віці 91 року. Сумна подія сталася 13 червня 2021 року. Відомо, що причиною смерті Чапкіса стала двостороння пневмонія, а точніше – її ускладнення.

Поховали танцівника на Байковому кладовищі у місті Києві, на ділянці № 42а. З того моменту пройшло трохи більше трьох років і увесь цей час місце поховання легендарного хореографа та балетмейстера залишалось занедбаним. Оскільки діти танцівника мешкають за кордоном, то в них не було раніше можливості ані приїхати, ані встановити гарний монумент на могилі батька.

Навесні минулого року один із волонтерів побував на Байковому кладовищі та показав, в якому стані перебуває місце поховання Григорія Чапкіса. Максим Левченко був приголомшений тим, наскільки неприбраною та занедбаною стала могила хореографа. На ній виріс великий бурʼян та лежала купа засохлих квітів.

Слід зазначити, що в 2024 році ситуація кардинально змінилася. На могилі відомого танцівника, нарешті – зʼявився гранітний монумент.

Монумент на могилі Григорія Чапкіса
Монумент на могилі Григорія Чапкіса

В Мережі показали, як зараз виглядає місце поховання Григорія Чапкіса. Там вже й духу не залишилось від запустіння та занедбаності. Натомість син хореографа встановив на могилі великий обеліск з граніту, на якому вигравіювано кольоровий портрет танцівника.

Біля монументу облаштована імпровізована сцена з гранітного каменю, до якої ведуть сходинки. На ній помітний надпис, що є цитатою самого Чапкіса. Балетмейстер немов з того світу надає своїм фанатам та прихильникам корисну пораду:

Танець – це життя! Живіть, танцюючи

Пильні користувачі соціальних мереж помітили, що на гранітному монументі зроблено помилку в даті народження та смерті хореографа. Зокрема, на памʼятнику зазначено, що Григорій народився 24 квітня, а відійшов з цього світу 13 липня.

Насправді ж датою народження Чапкіса є 24 лютого, датою смерті – 13 червня.

Син Григорія Чапкіса, якого звуть Грег – особисто прокоментував встановлення монументу на могилі батька. Він пішов слідами батька та став танцівником. Щоправда, живе вже багато років в Америці. Чоловік зазначив, що процес встановлення памʼятника затягнувся через велику відстань і загальну ситуацію в Україні.

Вибач, тату, що так довго – зазначив син хореографа. – Було важко зробити це з іншого кінця світу. Тепер моє серце спокійне

За словами сина Чапкіса, причиною затримки із встановленням памʼятнику стало ще й те, що деякі з друзів його покійного батька давали обіцянки щодо допомоги, але не виконували їх.

Нові статті

Схожі статті

Проміняв Нелю Шовкопляс на кіно: Єгор Гордєєв взяв собі підробіток – куди він пішов після “Сніданку з 1+1”?

Відомий ведучий з ранкового шоу "Сніданок з 1+1" Єгор Гордєєв знайшов собі нову роботу. Розповідаємо, в якому ще проєкті українського виробництва можна буде його побачити.

“Обійми”: вокаліст “Океан Ельзи” Святослав Вакарчук здійснив мрію шанувальника на сцені Палацу спорту

Вокаліст гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук здійснив мрію шанувальника під час концерту. Хлопець на імʼя Стас давно бажав заспівати на сцені поряд з кумиром. І це бажання, нарешті, здійснилося.

Найкраще добриво для грошового дерева: ось чим підживити товстянку, щоб вона обросла здоровим листям

Грошове дерево або товстянка – одна із найулюбленіших рослин в багатьох квітникарів. Його легко вирощувати в домашніх умовах. Головне – знати правила підживлення.

24-річна дружина Володимира Остапчука за 1,5 місяці до пологів “зловила” паніку: “Я нічого не розумію”

Дружина 39-річного шоумена Володимира Остапчука розповіла про емоції майбутньої мами. До пологів залишається лише 1,5 місяці, а в Каті Полтавської - ще багато клопоту.