Один факт про Хюррем Султан, який навмисно не показали у “Величному столітті”: що не так з її іменем

Хюррем Султан — кохана жінка султана Сулеймана Пишного, яку насправді звали інакше. Хто була ця дівчина, звідки вона і чому султан називав її Хюррем – читайте в наступному дописі від "Одного Факту".

Хюррем Султан — одна із найулюбленіших наложниць султана Сулеймана Пишного, яку насправді звали зовсім інакше. Історики й досі сперечаються з приводу справжнього імені цієї красуні.

Наприклад, кандидат з мистецтвознавства та автор декількох дослідницьких робіт про Роксолану Олександра Шутько вважає, що ім’я головної жінки османського султана невідоме. Так само, як і рік її народження. Існує припущення, що Хюррем Султан народилась приблизно у другій половині 1505 року або ж на початку 1506 року. Дівчина була на 11 років молодшою за султана Сулеймана.

Дві Роксолани: Мер'єм Узерлі та Ольга Сумська
Дві Роксолани: Мер’єм Узерлі та Ольга Сумська

Щодо справжнього імені султанші, то тут історичні діячі і науковці не можуть дійти згоди й донині. Достеменно відомо, що султан Сулейман Пишний називав свою наложницю Хюррем. В перекладі з турецької мови це ім’я значить “весела”, “та, що посміхається”. Імовірно, султан так називав кохану за її веселий і легкий норов.

Існує й інше розповсюджене ім’я цієї султанші — Роксолана. До речі, в українському варіанті фільму “Величне століття” головну героїню, роль якої виконала Ольга Сумська — звати саме Роксоланою, а не Хюррем. А ось в турецькому варіанті серіалу Роксолану не згадують. Відомо, що полонянку османського правителя Роксоланою називали європейські посли.

А ось українське ім’я дівчини залишається під завісою таємниці. Серед істориків існує версія, що Роксолана-Хюррем була донькою українського священика з містечка Рогатин на Івано-Франківщині. Звали цю дівчину Анастасія Лісовська. Але в офіційних документах ніяких свідчень про це немає.

Згідно з іншою версією — султанша Хюррем була позашлюбною дитиною з роду польських королів. Про це, принаймні, свідчить той факт, що татари відносились до цієї красуні із великою повагою — імовірно через те, що знали про ї приналежність до знатного роду.

Життя Хюррем Султан було сповнене труднощів. Дівчина залишилась сиротою і потім потрапила у турецький полон, опинилася в гаремі та змушена була вести постійну боротьбу за долю власних дітей. Померла султанша дуже рано — у віці 50 років від онкологічного захворювання.

Навколо місця її вічного спокою султан Сулейман наказав висадити розарій. Роксолана стала першою султаншею з гарему, яку поховали у власному мавзолеї.

Нові статті

Схожі статті

Не дуже симетричні: Маша Єфросиніна показала свої ніздрі з ракурсу, з якого їх видно найкраще за все

Маша Єфросиніна завжди відверто говорить про те, як їй вдається так гарно виглядати та чи вдавалась вона коли-небудь до пластики, але насправді не все так ідеально.

Зовсім не аристократ з Лондону, режисер та ще один: найгучніші романи 42-річної ведучої Ольги Фреймут

Ведуча Ольга Фреймут вперше вийшла заміж у 35 років. Обранцем зірки став продюсер Володимир Локотко, якому вона подарувала двох дітей. Але до нього в зірки телеекранів були й інші стосунки.

(Відео) Ані Лорак зганьбилася під час виконання пісні Вітні Г’юстон: “Зараз лусне від напруги”

Співачка-втікачка Ані Лорак переспівала пісню популярної американської співачки Вітні Гʼюстон "I Will Always Love You". Однак слухачі її вокал не оцінили. Що саме їм не сподобалось?

Узелков образився на своїх “друзів” у фейсбуці, які не лайкають і не коментують його дописи: послав усіх

Екс-боксер В'ячеслав Узелков схоже, що залишився без друзів, адже він у своїх соцмережах висловився про них - не стримував себе в жодному слові.