Чому квашена капуста виходить м’якою та несмачною? ТОП-3 причини. Кількість солі та сорт – мають значення

Осінь — кращий час для приготування квашеної капусти. Щоб вона вийшла хрумкою — треба дотримуватися певних правил. Про них – у нашій публікації

Квашена капуста — традиційна страва осіннього українського столу. Вона добре смакує і в самостійному вигляді, і у тандемі з картоплею або я в якості начинки для вареників або пиріжків. Овоч вдається смачним лише в тому випадку, якщо процес приготування виконано без помилок. Якщо ж ваша квашена капуста вийшла м’якою та зовсім не хрумтить — імовірно під час заквашування щось було зроблено не правильно. Пропонуємо до вашої уваги 3 головних причини, які роблять квашену капусту не смачною та слизькою.

По-перше, зауважимо, що головні інгредієнти при заквашуванні капусти — це сіль і, власне — сама капуста. Саме сіль активізує дуже цікавий хімічний процес, під час якого хрумкий овоч випускає багато соку. В складі капустяного соку є цукор, який поєднується з молочнокислими бактеріями, що присутні на капустяних листах, та запускає ті самі процеси бродіння, під час яких капуста зі свіжої перетворюється на квашену.

Квашена капуста в домашніх умовах: як зробити її хрумкою?

Квашена капуста в домашніх умовах: як зробити її хрумкою?До речі, квашена капустка практично така ж корисна, як і кефір. Бродіння утворює в ній багато корисних речовин, що необхідні для підтримки мікрофлори кишечнику.
Існує 3 головні причини, з яких квашена капуста виходить не хрумкою, м’якою та слизькою.

Невідповідний сорт

Смачна квашена капуста: сорт має значення
Смачна квашена капуста: сорт має значення

Для заквашування підійдуть соковиті капустяні качани, що мають в складі багато цукру. Якщо ж соку буде замало, то молочної кислоти утворюється менше і у страві переважають гнильні бактерії. Саме через них овоч стає м’яким та несмачним, набуває темного кольору та, врешті решт, псується і не годний до подальшого вживання.

Для квашення не підходять ранньостиглі сорти капусти, а також пізня капуста с невеликим вмістом цукрів, що призначена до зимового зберігання. Найкращий сорт капусти для заквашування — середньостигла та пізньостигла білокачанна. Купуйте для квашення капустяні головки круглої та трохи приплесканої форми.

Невірне дозування солі

Сіль - важливий інгредієнт квашеної капусти
Сіль – важливий інгредієнт квашеної капусти

Сіль не бере активної участі у процесах заквашування капусти, але впливає на виділення овочем соку, який і містить в собі цукри, необхідні для ферментації молочнокислих бактерій. Також сіль виконує функцію консерванту, який перешкоджає псуванню овочів. Отже, щоб ваша квашена капуста вийшла хрумкою та соковитою — дотримуйтеся пропорцій солі. Традиційно при заквашуванні на 1 кг шаткованої капусти додають 20 г солі. Якщо взяти більше – страва вийде занадто солоною. Менша кількість солі призведе до того, що капуста пустить замало соку і ферментація буде не якісною.

Недотримання температури та часу бродіння

Квашена капуста: що впливає на смак страви?
Квашена капуста: що впливає на смак страви?

Свіжа капуста повністю заквашується протягом 2-7 днів. Але для того, щоб цей процес був якісним – треба дотримуватися температурного режиму. Квасити капусту рекомендовано при температурі + 18… +22 ºC. Якщо температура буде занадто низькою — бродіння вповільниться, а при вищих температурних показниках навпаки — прискориться. Якщо овоч після закваски тримати у теплому приміщенні — він перекисне та стане дуже м’яким. Зберігати квашену капусту при температурі нижче 0 ºC теж не можна, бо вона промерзне та розм’якшиться. Крім того, переморожена квашена капуста стає гіркою та набуває поганого аромату.

Нові статті

Схожі статті

Суддя “МастерШеф” Ярославський розсекретив, чому не можна купувати яскраву курагу – “Не натуральна”

Український ресторатор та суддя з кулінарного шоу "МастерШеф" Володимир Ярославський розповів, як правильно обирати на базарі курагу. Ось чому помаранчеву краще не брати.

“Смажене” господарське мило: ось навіщо мильну стружку кладуть на розігріту пательню

Господарське мило – дешевий та ефективний засіб, який допоможе вирішити безліч різноманітних питань. Розповідаємо, як від допомагає очищувати пательню від нагару та жиру.

Супермісяць Мисливця засяяв над планетою в ніч на 18 жовтня: українці діляться кадрами Повні (Фото)

В ніч на 18 жовтня 2024 року земляни побачили надзвичайне космічне явище. На небі зійшов найбільший в 2024 році Супермісяць Мисливця. Пропонуємо читачам "Одного Факту" подивитись його фото.

Не холостяк, як думають всі: Узелков не став приховувати свою наречену – ось на кого проміняв Боржемську

Минулого року В'ячеслав Узелков заручився, а про свою обраницю досі нічого не розповідає - екс-боксер вперше показався разом зі своєю нареченою.