Французькі закуски: гарячі бутерброди крок-месьє і крок-мадам – в чому різниця, покрокові рецепти

Ці два бутерброди – доволі нові страви для французької кухні. Вперше крок-месьє з'явився в меню французького кафе біля Паризької опери на Бульварі Капуцинок більше 100 років тому – у 1910.

Від появи і до сьогодні бутерброди крок-мадам і крок-месьє стали популярними закусками у барах і кафе, а також варіантом сніданку. Рецепти цих бутербродів були відомі і до їх появи в кафе, але саме після 1910-го року набули неймовірної популярності.

В чому різниця між крок-месьє і крок-мадам

Насправді ці бутерброди однакові, їх відрізняє лише одне – на крок-мадам зверху додають підсмажене яйце (або пашот). Деякі джерела вважають, що через подібність до модного тоді жіночого капелюшка бутерброд і назвали крок-мадам.

Кулінари розповіли, як приготувати французькі бутерброди крок-месьє і крок-мадам
Кулінари розповіли, як приготувати французькі бутерброди крок-месьє і крок-мадам

Покроковий рецепт крок-месьє

Інгредієнти для бутерброда:

  • 2 скибочки шинки;
  • 4 скибки білого хліба для тостів;
  • Два слайси сиру Ементаль;
  • Столова ложка діжонської гірчиці;
  • 20 грамів вершкового масла.

Для соусу:

  • 25 грамів вершкового масла;
  • 25 грамів борошна;
  • 200 мілілітрів молока;
  • 50 грамів сиру Грюєр ;
  • Дрібка солі;
  • Дрібка чорного перцю;
  • Дрібка мускатного горіха.
Кулінари розповіли, як приготувати французькі бутерброди крок-месьє і крок-мадам
Кулінари розповіли, як приготувати французькі бутерброди крок-месьє і крок-мадам

Спосіб приготування:

Заздалегідь підсушіть хліб у духовці за температури 180 градусів, за бажанням змастивши вершковим маслом. Також можете використати суху сковорідку.

25 грамів вершкового масла розтопіть у невеликій каструлі на середньому чи малому вогні, і до того, як воно почне булькати, додайте борошно та безперервно перемішуйте протягом 2 хвилин. Повільно додавайте до маси молоко, не припиняючи збивати. Варіть соус до загустіння, після чого знімайте з вогню. Додайте сіль, перець, мускатний горіх та ретельно перемішайте. Також натріть у масу сир Грюєр на дрібній тертушці.

Дві скибочки хліба змастіть гірчицею, покладіть на них скибочки шинки. Можете скласти її навпіл. Зверху додайте слайси Ементаля та натріть пармезан, і накрийте “пустими” скибочками хліба. Верхній шматочок змастіть соусом, що приготували, і прикрасьте залишками сиру.

Як приготувати крок-мадам

Дії та продукти ідентичні до приготування крок-месьє, тільки додайте зверху на бутерброд 1 підсмажене яйце (або зварене у техніці пашот).

Нехай вам смакує!

Нові статті

Схожі статті

Проміняв Нелю Шовкопляс на кіно: Єгор Гордєєв взяв собі підробіток – куди він пішов після “Сніданку з 1+1”?

Відомий ведучий з ранкового шоу "Сніданок з 1+1" Єгор Гордєєв знайшов собі нову роботу. Розповідаємо, в якому ще проєкті українського виробництва можна буде його побачити.

“Обійми”: вокаліст “Океан Ельзи” Святослав Вакарчук здійснив мрію шанувальника на сцені Палацу спорту

Вокаліст гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук здійснив мрію шанувальника під час концерту. Хлопець на імʼя Стас давно бажав заспівати на сцені поряд з кумиром. І це бажання, нарешті, здійснилося.

Найкраще добриво для грошового дерева: ось чим підживити товстянку, щоб вона обросла здоровим листям

Грошове дерево або товстянка – одна із найулюбленіших рослин в багатьох квітникарів. Його легко вирощувати в домашніх умовах. Головне – знати правила підживлення.

24-річна дружина Володимира Остапчука за 1,5 місяці до пологів “зловила” паніку: “Я нічого не розумію”

Дружина 39-річного шоумена Володимира Остапчука розповіла про емоції майбутньої мами. До пологів залишається лише 1,5 місяці, а в Каті Полтавської - ще багато клопоту.