Любовні пригоди Мазепи лягли в основу творів Гюґо, Вольтера й Байрона: навіщо гетьмана прив’язали до коня

Особистість гетьмана Івана Мазепи є доволі неординарною. В російських церквах йому й досі читають анафему. Натомість найвідоміші світові поети й письменники написали про нього цілі поеми.

Про молодого Івана Мазепу ходила легенда, на яку не могли не відгукнутися видатні тогочасні митці. Та якщо росіяни зазвичай малювали образ зрадника, то Західна Європа захоплювалася любовною пригодою українця.

Пройти мимо сюжету, коли голого молодика прив’язали до коня і відправили на всі чотири боки, не зміг пройти жоден із митців. Шевченко частенько згадував видатного гетьмана у своїх творах поемах та повісті “Близнюки”. На відміну від Пушкіна, Тарас Григорович перебував у захопленні від діяльності українського державотворця.

Джордж Байрон

Та є й інші погляди на відомого українця. Першим про Мазепу написав Вольтер, але широкої популярності герой набув після виходу поеми “Мазепа” Джорджа Байрона. Звісно, сюжет далекий від реальності.

Пригоди Івана Мазепи оспівували Байрон, Гюґо та інші митці

Йдеться про те, що сивочолий гетьман після Полтавської битви переповідає королю Карлу XII чудернацьку історію. Мовляв, він замолоду мав стосунки з дружиною шляхтича. За це зраджений чоловік прив’язав оголеного молодика до спини коня. На диво, після подібної екзекуції коханець-невдаха вижив. Кінь приніс його в Україну, де його врятувала дівчина.

Віктор Гюґо

Мимо подібної теми не змогли пройти й інші романтики. Француз у своєму творі зробив гетьмана символом митця, а коня – натхненням. Оскільки митець не спроможен звільнитися від пут мистецького генія, то кінь відносить господаря за межі реального світу.

Юліуш Словацький

Мазепа у виконанні польського літератора теж катається степами України, прив’язаним до коня. Натомість драма українця набагато глибша. За сюжетом його ще й замурували живцем у кімнаті, а потім за наказом короля таки дістали й повернули до життя.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?