Нечуваний цивільний шлюб і розлука через смерть: історія кохання Лесі Українки та Климента Квітки

Видатна українська поетеса Леся Українка мала ϵдине кохання на все життя. Його звали Климент Квітка. Він був фольклористом і не дуже подобався батькам Лесі. Але попри все — вони були разом до кінця.

Кохання поетеси Лесі Українки із фольклористом Климентом Квіткою — це історія, яка просякнута численними перепонами. Майбутній чоловік української поетеси народився в селищі Хмелів Полтавської губернії. У віці 5 років після смерті батька він опинився на вихованні у родині Карпових, куди хлопчика віддала мати. Жінка не могла опікуватись дитиною через нестачу коштів, але часто навідувалась до сина — щоб затребувати з його прийомних батьків гроші.

В 7-річному віці Климент або Кльоня, як його називали усі домашні — захопився музикою. В подальшому хлопчик зміг вивчити 13 іноземних мов, а ще — з малих рочків збирав народний фольклор.

Перше знайомство з Лесею Українкою в нього відбулось восени 1898 року. Дівчина приймала участь у літературному вечері в університеті. Студент-першокурсник Климент Квітка одразу помітив талановиту Лесю, яка читала оповідання “Над морем”.

Трохи згодом Леся Українка сама запропонувала Квітці записати за допомогою фонографу українські пісні. Спільна праця вдалась на славу. Голосом Лесі Українки зазвучали понад 200 українських творів.

Вже в 1902 році вийшла в світ перша збірка народних пісень Климента Квітки. Саме тоді між фольклористом і поетесою спалахнуло почуття кохання. Однак на заваді щастю пари стала мама Лесі Українки, Олена Пчілка. Жінка вважала Климента жебраком, якому від їхньої заможної родини потрібні лише гроші.

Коханий чоловік Лесі Українки, Климент Квітка
Коханий чоловік Лесі Українки, Климент Квітка

Леся Українка влаштувала вдома справжній бойкот і не розмовляла з рідними понад 3 тижні. Врешті решт близьким української поетеси довелось змиритися з її вибором.
Після закінчення юридичного факультету в Київському університеті Святого Володимира Климент Квітка спочатку переїхав до Сімферополя, а згодом — подався у Грузію (Тифліс). Леся Українка попри незадоволення батьків вирішила поїхати слідом за коханим.

В Грузії Климент влаштувався співробітником окружних судів, почав займатись науково-дослідницькою роботою. Після того, як Квітка захворів на відкриту форму сухот, а в його коханої Лесі було виявлено туберкульоз кісток — закохані вирішили побратися.
Вінчання поетеси і фольклориста відбулось в 1907 році, в церкві Вознесіння Господнього, що в передмісті Киϵва. Після цього подружжя переїхало до Ялти. Місцевий кримський клімат посприяв скорому одужанню Климента.

Пʼять років поспіль Леся із Климентом подорожували Європою, збирали фольклор. В 1913 році Леся Українка відчула погіршення стану здоровʼя, а 1 серпня цього ж року поетеси не стало.

Поетеса Леся Українка і фольклорист Климент Квітка
Поетеса Леся Українка і фольклорист Климент Квітка

Климент Квітка після смерті коханої продовжив займатись дослідницькою діяльністю, видавав книжки, працював викладачем в музично-драматичному інституті імені Миколи Лисенка. У віці 65 років Квітка офіційно одружився на піаністці Галині Кащеϵвій. Помер музикознавець 19 вересня 1953 року. Поховали його в Москві, на Ваганьківському кладовищі.

Нові статті

Схожі статті

Була простачкою без дорогих брендів: як виглядала Оля Полякова до шлюбу з багатієм Вадимом Буряковським

Співачка Оля Полякова побралась законним шлюбом зі своїм чоловіком Вадимом Буряковським 11 вересня 2004 років. Подивіться, як виглядала артистка до того, як набути статусу дружини.

Одружився з ученицею, заради якої покинув родину: історія кохання Ади Роговцевої і Костянтина Степанкова

Перше кохання — особливе почуття, яке запамʼятовується надовго. Мало кому вдається створити щасливу родину із своїм першим коханням та зберегти його на усе життя. Акторці Аді Роговцевій це вдалося.

Її постійно порівнюють з Майклом Джексоном: як Ірина Білик “перекроїла” своє обличчя та змінила зовнішність

Українська співачка Ірина Білик прославилась не тільки завдяки своїй творчості. Свою роль в підвищенні її популярності зіграла… любов до пластичних операцій. Вони сильно змінили її зовнішність.

Що посадити у міжряддях картоплі, щоб врожай виріс великим: культури, які допоможуть картоплі розростися

Якщо ви мрієте про великі врожаї картоплі — варто знати не тільки строки посадки та правила внесення добрив. Ще один важливий момент стосується того, що посадити в міжряддях між картопляними кущами.