Футуризм, експериментатор, радянський першопроходець модерну: недооцінений вклад Михайля Семенка

У історії Української класики було безліч цікавих персонажів, та не всі вони відкрито демонстрували себе справжній у творчості. Михайль Семенко один з сміливців, якого не цікавила думка інших.

Михайль Семенко — це одна з найяскравіших і найсуперечливіших фігур українського авангарду. Він був лідером футуристичного руху в Україні та кидав виклик традиційній літературі своєї епохи. Перед тим, як зануритися у його творчість, варто знати кілька важливих аспектів, які допоможуть краще зрозуміти його індивідуальність та спадок.

Футуризм як стиль і спосіб життя

Семенко був палким прихильником футуризму — літературного руху, який ставив на перший план руйнування старих форм і створення нового мистецтва. Він експериментував із формою, стилем та навіть ідеями. Його твори часто були провокаційними, а його образ в українській літературі — революційним. Семенко виступав проти “буржуазного” класичного мистецтва та прагнув творити “мистецтво майбутнього”. Рекомендуємо ознайомитись з такими віршами, як: “Заклик”, “Поклик віків”.

Михайль Семенко — радянський експеримент?

Творчість Семенка часто знаходилася в суперечливому контексті його співпраці з радянською владою. На відміну від багатьох колег, він намагався пристосувати свій футуризм до вимог нової радянської реальності. Проте, його лояльність до влади врешті призвела до трагічних наслідків — у 1937 році він був розстріляний під час сталінських репресій. Його вірш “Я покажу вам безліч світів” у ті часи викликав багато обговорень, на рівні з “Завтра”.

Експериментатор з формою

Семенко футуризм
Семенко футуризм

Семенко відомий своїми експериментами не лише в текстах, але й візуальною складовою своїх поетичних збірок. Наприклад, його “Кобзар” виявився не збіркою лірики, а своєрідним маніфестом проти канонічної літератури. Семенко використовував не тільки слова, але й графічні елементи, аби створити унікальні твори.

Семенко і модерн

Михайль Семенко став символом українського модернізму, але його роботи нерідко були критично сприйняті сучасниками через їхню новаторську природу. Він прагнув зламати старі стереотипи й привнести у літературу новий дух часу. До таких віршів належать зокрема: “фффф дмухкало пирхкало”, “Місто (“Блимно і крапно”)”.

Сьогодні творчість Семенка продовжує викликати інтерес серед дослідників і читачів. Його спадок — це важлива частина українського модернізму, яка заслуговує на ретельне вивчення.

Нові статті

Схожі статті

Не дуже симетричні: Маша Єфросиніна показала свої ніздрі з ракурсу, з якого їх видно найкраще за все

Маша Єфросиніна завжди відверто говорить про те, як їй вдається так гарно виглядати та чи вдавалась вона коли-небудь до пластики, але насправді не все так ідеально.

Зовсім не аристократ з Лондону, режисер та ще один: найгучніші романи 42-річної ведучої Ольги Фреймут

Ведуча Ольга Фреймут вперше вийшла заміж у 35 років. Обранцем зірки став продюсер Володимир Локотко, якому вона подарувала двох дітей. Але до нього в зірки телеекранів були й інші стосунки.

(Відео) Ані Лорак зганьбилася під час виконання пісні Вітні Г’юстон: “Зараз лусне від напруги”

Співачка-втікачка Ані Лорак переспівала пісню популярної американської співачки Вітні Гʼюстон "I Will Always Love You". Однак слухачі її вокал не оцінили. Що саме їм не сподобалось?

Узелков образився на своїх “друзів” у фейсбуці, які не лайкають і не коментують його дописи: послав усіх

Екс-боксер В'ячеслав Узелков схоже, що залишився без друзів, адже він у своїх соцмережах висловився про них - не стримував себе в жодному слові.