Як на Теплого Олексу попрощатися з зимою: незаміжні можуть провести обряд і прискорити прихід сватів

Свято Теплого Олекси наші пращури відзначали 30 березня. Вважалося, що саме з цього дня нестабільна погода початку весни врешті "заспокоюється", і починаються погожі теплі дні.

Цього дня віряни моляться, аби святий Олексій змилостивився і дав гарну погоду, що сприяє отриманню високих врожаїв. Увечері родина обов’язково збиралася за столом, готувалася святкова вечеря, і відбувалося прощання з лютою зимою.

Святий Олекса символізує завершення зими

Як здобути жіноче щастя

Для незаміжніх дівчат 30 березня було днем ворожби на нареченого. Вони брали освячену вербову гілочку й робили все можливе, щоб доторкнутися нею до парубка, який подобався. А потім проводили ритуал на заміжжя.

Можна було також визначити, чи вийде дівчина заміж цьогоріч. Задля цього слід було підійти до старої верби, заплющити очі й виламати гілочку. Якщо вдалося заволодіти рівною і довгою паличкою, це обов’язково станеться.

За гілочкою верби можна дізнатися власну долю

Вважалося, якщо на Теплого Олекси подарувати вишиту власноруч сорочку людині, що бідує, це буде добрим знаком й прискорить прихід сватів.

Народні прикмети на Теплого Олекси

  1. Березові бруньки, зібрані на Теплого Олекси, мали особливо цілющу силу, наділяючи людей неймовірною силою і міцністю.
  2. Молодички завжди в цей день умивалися й мили голову талою водою. Від цього шкіра ставала гладенькою, а волосся пишним.
  3. Шиття, в’язання, вишивання у цей день – не на добро.
  4. Планування поїздки теж небажане – в дорозі спіткають раптові неприємності.
  5. Якщо позичити гроші чи хліб 30 березня, позбудетеся щасливої долі.

Привітання на Теплого Олексу

Олексію, не зівай!

Нас теплом ти звеселяй!

Хай в оселі буде світло,

На душі завжди привітно.

Проводжаємо ми зиму,

Зустрічаємо світлину.

Хай в цей день і повсякчас

Радощі спіткають вас!

Нові статті

Схожі статті

Забудьте все, що знали до цього: чому не можна розбивати яйця ножем або ложкою – безпека понад усе!

Кожна друга господиня робить помилку, коли розбиває яйця ножем або ложкою. Такий спосіб - не зовсім безпечний. Дізнайтесь, чому шеф-кухарі не радять ним користатись.

“Ми розмовляли про це лише 1 раз”: Руслана Лижичко розповіла, чи готова всиновити дитину – своїх ще не має

Переможниця Євробачення-2004 Руслана Лижичко заговорила про всиновлення дитини, так як своєї не має: яке рішення прийняли разом із чоловіком Олександром Ксенофоновим?

Інтрижка на стороні: 5 українських зірок, які часто зраджували своїм коханим – Остапчук, Мозгова та інші

Були у шлюбі з одними, але згодом вибрали собі інших: зірки українського шоу-бізнесу, які були невірними своїм партнерам - Олена Мозгова, Володимир Остапчук та інші.

Пішли від других половинок заради одне одного: Ольга Сумська розповіла, як закохалася у Віталія Борисюка

Ольга Сумська 5 років прожила у шлюбі з першим чоловіком Євгеном, але наступні роки свого життя присвятила Віталію Борисюку: як познайомилось подружжя?