Посуд бити можна, а розсипати сіль – ні: ці й інші забобони українців, що сягають у давнину віків

З дитинства бабусі розповідають онукам, чого ні в якому разі не можна робити. А дітлахи слухають і мотають на вус. Отак і формується національна ідентичність і зберігаються культурні традиції.

Усі ми добре знаємо, що існують певні забобони, які не можна порушувати за жодних обставин. Так робили наші батьки, бабусі, дідусі і ще більш далекі пращури. Ці вірування здатні принести удачу чи відігнати зло і вже давно переросли у звичаї. Давайте пригадаємо основні українські традиції.

Розбитий посуд – на удачу

Посуд бити можна

Багато народів вважають, що посуд б’ється на біду. Українці ж певні – це обов’язково принесе удачу. То під час весілля молодята випивають по келиху шампанського, а бокали кидають об землю. Це має принести в їхнє спільне життя благословення й злагоду.

Розсипана сіль – на нещастя

Сіль розсипати небажано

А от сіль навмисно розсипати ніколи не можна. Якщо ж просипали кристали випадково, знайте – у житті трапиться щось лихе. Щоб запобігти поганому розкладу майбутніх подій, щойно розсипали сіль, киньте дрібку через ліве плече. Можливо, таким чином удасться відігнати від оселі злих демонів.

Ніж у руки – до бійки

Ніж не передається із рук у руки

Українці ніколи не передають різальний предмет із рук у руки. Вважається, що так двоє людей можуть посваритися і навіть побитися. А ніж спонукає до цього. Тому якщо хтось просить подати ножа, треба покласти його на стіл, а людина нехай бере звідти.

Сидіти на куті – до самотності

На кут столу не сідайте

Щойно незаміжня дівчина всядеться у компанії на краю стола, як більш старші подруги починають страхати, що не вийде заміж. Аби в особистому житті було все гаразд, обирайте для сидіння середину столу, і ніколи не сідайте на його край.

Рукостискання через поріг – до сварки

Не тисніть руки через поріг

Люди, що поважають одне одного, ніколи не будуть ручкатися через поріг. Подібний жест обов’язково призведе до конфлікту. Тож аби не сваритися, перед тим, як потиснути простягнуту руку, або переступіть поріг повністю, або хоча б станьте на нього однією ногою.

Нові статті

Схожі статті

Невже вони знову разом? 40-річний Слава Дьомін показався разом із своєю екс-дружиною Ксенією (ФОТО)

Слава Дьомін тривалий час має статус холостяка, але нещодавно відомий ведучий показався разом із своєю колишньою дружиною - невже пара возз'єдналась?

“У неї проблеми з чоловіками”: відьма Марія Тиха висловилась про особисте життя 36-річної Лесі Нікітюк

Леся Нікітюк завидна холостячка, яка лише оприлюднювала інформацію, що якийсь час перебувала у вільних стосунках, але про єдиного обранця ніколи нічого не казала. Що відомо про особисте життя зірки?

Карʼєра на паузі: куди зникла зірка 2000-х Гайтана, яка здобула шалену популярність – давно не в Україні

Гайтана була однією з найзатребуваніших артисток кілька років тому, але свою популярність швидко втратила - де зараз перебуває співачка та чим займається?

Мінімум 7 мільйонів за особняк: 54-річна Ірина Білик похизувалась власним просторим заміським маєтком

Поп-діва Ірина Білик хоч і не знайшла своє справжнє кохання, але живе в задоволення у своєму розкішному будинку під Києвом - як же він виглядає?