Аліментники не зможуть керувати авто: патрульні при перевірці документів відберуть водійське посвідчення

Найстрашнішим покаранням для водія є вилучення посвідчення на право керувати транспортним засобом. Між тим відібрати його можуть, навіть якщо людина не здійснила жодного порушення на дорозі.

Найстрашнішим покаранням для водія є вилучення посвідчення на право керувати транспортним засобом. Між тим відібрати його можуть, навіть якщо людина не здійснила жодного порушення на дорозі.

У водія відберуть посвідчення, якщо він не сплачуватиме вчасно аліменти

Чинне законодавство дозволяє вилучати водійське посвідчення, якщо чоловік є злісним ухилянтом від сплати аліментів. Подібна норма прописана у 71-ій статті Закону “Про виконавче провадження”. Згідно з нею, патрульні можуть заборонити водію керувати авто, допоки він повністю або частково не розрахується з боргами за аліментами.

Подібне покарання застосовується, якщо аліментник щонайменше 4 місяці не сплачував гроші на утримання власної дитини.

Постанова, в якій йдеться про тимчасові обмеження, надсилається водію-боржнику наступного дня після винесення. Паралельно до бази даних заносяться ці відомості, й кожен інспектор поліції бачить, що перед ним боржник.

Перевіряючи автомобіль, патрульні вносять прізвище водія в базу й сповіщають аліментника про накладені на нього обмеження. Відомі випадки, що чоловік ще немає на руках припису, а поліція вже тимчасово відбирає посвідчення. Отримати його назад можна виключно через суд.

Спочатку слід розрахуватися за боргами за аліментами, а потім сідати за кермо

До речі, багатьох учасників дорожнього руху цікавить питання, чи повинні вони передавати патрульним документи в руки, чи можна обмежитися простим пред’явленням. Не секрет, що дорожні інспектори частенько забирають посвідчення, паспорт авто й страховий поліс й відносять до своєї автівки. Водію при цьому доводиться слізно благати повернути комплект документів.

Між тим, у Законі “Про Національну поліцію” не йдеться про передачу пакета в руки інспектора. Там написано, що водій зобов’язаний пред’явити посвідчення так, щоб поліцейський мав можливість прочитати й переписати дані з документа.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?