Не сшивати, а зшивати, не творог, а сир: чому в українській мові пишемо й вживаємо саме так

Чи помічали ви, що іноді навіть написання найпростіших слів викликає сумнів, як буде правильно? Розгляньмо найпоширеніші випадки та раз і назавжди запам'ятаємо правильні варіанти правопису.

Чи помічали ви, що іноді навіть написання найпростіших слів викликає сумнів, як буде правильно? Розгляньмо найпоширеніші випадки та раз і назавжди запам’ятаємо правильні варіанти правопису.

Зшити чи сшити

Вживання префікса с- і з- може загнати в ступор будь-яку людину. У цьому разі слід запам’ятати лише одну дивну фразу: КаФе “ПТаХ”. Це допоможе визначитися з правильним написанням слів.

Правильно казати: зшити

Виділені приголосні к, ф, п, т, х вказують, що перед ними слід писати префікс с-. Правильними варіантами будуть: сказати, спитати, схилити, сформувати, стиснути тощо. В усіх інших випадках на початку слова має стояти з-: зшити, зцілити, зчистити.

Це правило не діє при вживанні префіксів роз-, без-, через-. У цьому випадку буква “с” ніколи не застосовується, тільки “з”: розхитати, безкоштовний, черезплічник.

Творог чи сир

В українській мові немає слова “творог”. Усі продукти, вироблені з молока шляхом сквашування й виокремлення сироватки називаються “сиром”. Вареники не можуть бути з творогом. Вони лише з сиром.

Не молочка, а набіл

З іншого боку кисломолочний продукт, що представляє тверду масу, українці теж називають сиром: бутерброд із сиром. Щоб відрізнити ці два види сиру, їх називають м’яким і твердим сирами.

Росіяни називають м’який сир “творогом”, але чомусь за аналогією до української мови печуть сирники, а не творожники.

Деякі люди вживають слово молочка на означення молокопродуктів. Це теж неправильно. Наші предки для такого випадку мали власний відповідник – набіл.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?