Чи можна водіям їхати на червоний сигнал світлофора: перелік випадків доволі широкий

Виявляється, іноді водії можуть проїжджати на жовтий чи червоний сигнал світлофора. Це трапляється дуже рідко, та все ж усі мають знати, коли не оштрафують за порушення правил дорожнього руху.

Виявляється, іноді водії можуть проїжджати на жовтий чи червоний сигнал світлофора. Це трапляється дуже рідко, та все ж усі мають знати, коли не оштрафують за порушення правил дорожнього руху.

Коли діє заборона руху

Напевно, водіям не треба нагадувати, що червоне світло на світлофорі позначає повну заборону руху. Також не можна починати рух на жовтий сигнал, звісно, якщо він не блимає.

За проїзд на червоне світло водія оштрафують

Одночасне ввімкнення червоного і жовтого теж вказує на заборону пересування. А ще не можна робити поворот, якщо вимкнена додаткова секція на світлофорі.

Як карають за порушення

Водії, які ігнорують сигнали світлофора, що забороняють рух, мають сплатити штраф у 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. На сьогодні це 510 гривень. При цьому оштрафують не обов’язково водія-порушника. Іноді камера, фіксуючи проїзд не червоне світло, надсилає квитанцію про штраф на адресу власника машини.

Коли можна їхати на червоне світло

У деяких випадках водію дозволяється завершити маневр, навіть коли увімкнувся заборонений сигнал. Наприклад, якщо водій виїхав на перехрестя, а потім загорілося жовте світло, то має не екстрено гальмувати, а продовжити їзду. Звісно, якщо не порушує безпеку дорожнього руху.

Автівкам з увімкненими проблисковими маячками дозволено їхати на червоне світло

Особливо це важливо взимку, коли довжина гальмівного шляху через сніг чи лід значно зростає. Те ж стосується і переїзду перехрестя з регулювальником. Якщо патрульний підняв руки вгору, а водій уже виїхав на перехрестя, то має право завершити маневр.

Якщо доводиться під час слизоти вдаватися до подібних дій, водій має дати попередження іншим учасникам дорожнього руху про це, подавши звуковий чи світловий сигнал.

Також безперешкодно проїжджати на червоне світло можуть транспортні засоби, оснащені проблисковими маячками червоного чи синього кольору або спеціальним звуковим сигналом. При цьому вони мають бути увімкнені. Це означає, що автівка виконує якесь невідкладне службове завдання.

Ще один випадок, коли дозволяється, проїхати на червоний сигнал світлофора, є можливість запобігти ДТП за участі людей. Якщо ситуація загрожує отриманню каліцтва чи загибелі людей, водій може знехтувати ПДР.

У разі якщо на перехресті стоїть регулювальник, то треба послуговуватися його командами, а не сигналами світлофора.

Нові статті

Схожі статті

Цей лайфхак зекономить ваш час і сили! Як потрібно прати штори та тюлі, щоб не прасувати потім – працює 100%

Постійно прасуєте все після прання, але не хочете цього робити - вихід є! Що потрібно зробити, щоб штори та тюлі були рівними після "очищувальних процедур".

“Міс Всесвіт 2024”: як виглядає 80-річна бабуся трьох онуків, що вийшла в фінал щорічного конкурсу

В 2024 році фіналісткою конкурсу "Міс Всесвіт" стала… 80-річна бабуся. Чой Сун Хва зуміла миттєво стати знаменитістю завдяки міжнародному конкурсу і набула статусу найстаршої моделі.

Хоч і не рідна, але… Чи спілкується дружина Віктора Павліка з його донькою, яка на 7 років за неї старша

Віктор Павлік і Катерина Репяхова мають спільного сина Михася, але до шлюбу з блогеркою співак був одружений тричі, тож має ще дітей - чи спілкується теперішня дружина з його донькою Христиною?

Він не зміг бути з нею до кінця свого життя – як виглядає екс-дружина Миколи Тищенка, з якою були 7 років

Здавалося, що шлюб Миколи Тищенка та Алли Барановської сповнений любові і гармонії, але все це була лише ідеальна картинка - як виглядає колишня обраниця екс-телеведучого, яка народила йому сина.