Вирішуємо, як правильно – дніпровці чи дніпряни: мешканці Горішніх Плавнів трішки піднапружилися

Перейменування окремих міст у рамках декомунізації потягнуло за собою низку важливих запитань: як тепер називати мешканців цих населених пунктів? Сказати по правді, й зі старими назвами ще й досі далеко не всі розібралися.

Перейменування окремих міст у рамках декомунізації потягнуло за собою низку важливих запитань: як тепер називати мешканців цих населених пунктів? Сказати по правді, й зі старими назвами ще й досі далеко не всі розібралися.

Дніпровці чи дніпряни?

Дніпропетровськ кілька років тому став Дніпром. Тож багато хто плутається, як називати людей, які живуть у цьому гарному місті – дніпровці чи дніпряни. Якщо звернутися до правил словоутворення, можна дізнатися, що в українській мові слова на позначення людей за місцем проживання складаються з закінчень -ці (полтавці, миколаївці) або -яни (львів’яни, харків’яни).

І дніпровці, і дніпряни – правильно

Отже, мешканців Дніпра сміливо можна називати як дніпровцями, так і дніпрянами. Але ж киян ніхто не називає киянцями, зауважите ви. Так, це усталена назва. З жителями міста на Дніпрі буде так само. Обидві форми правильні, але з часом залишиться одна з них, яка більше припаде до вподоби містянам.

Що з Горішніми Плавнями?

Якщо назва міста утворена не одним, а двома словами, треба виділити головне у цьому дуеті й утворювати назву жителів саме від нього. У нашому випадку головним словом є Плавні. Значить, жителів міста можна сміливо називати плавнівцями.

Мешканці міста – плавнівці

Місто Кам’янець-Подільський останнім часом не перейменовували. А ви можете сходу назвати його мешканців? Виділяємо головне слово – Кам’янець. Виходить, ті, хто там живуть, будуть кам’янчанами.

Буває, що від назви населеного пункту дуже складно утворити потрібні нам форми. Наприклад, на Донеччині є селище Графське. Як назвати його мешканців – графці чи графчани? Якщо дати відповідь на це питання складно, кажіть просто – жителі (чого?) Графського. Й не помилитеся.

Нові статті

Схожі статті

Цей лайфхак зекономить ваш час і сили! Як потрібно прати штори та тюлі, щоб не прасувати потім – працює 100%

Постійно прасуєте все після прання, але не хочете цього робити - вихід є! Що потрібно зробити, щоб штори та тюлі були рівними після "очищувальних процедур".

“Міс Всесвіт 2024”: як виглядає 80-річна бабуся трьох онуків, що вийшла в фінал щорічного конкурсу

В 2024 році фіналісткою конкурсу "Міс Всесвіт" стала… 80-річна бабуся. Чой Сун Хва зуміла миттєво стати знаменитістю завдяки міжнародному конкурсу і набула статусу найстаршої моделі.

Хоч і не рідна, але… Чи спілкується дружина Віктора Павліка з його донькою, яка на 7 років за неї старша

Віктор Павлік і Катерина Репяхова мають спільного сина Михася, але до шлюбу з блогеркою співак був одружений тричі, тож має ще дітей - чи спілкується теперішня дружина з його донькою Христиною?

Він не зміг бути з нею до кінця свого життя – як виглядає екс-дружина Миколи Тищенка, з якою були 7 років

Здавалося, що шлюб Миколи Тищенка та Алли Барановської сповнений любові і гармонії, але все це була лише ідеальна картинка - як виглядає колишня обраниця екс-телеведучого, яка народила йому сина.