Курити чи палити, одягати чи надівати, бритися чи голитися: не кожен знає, як вживати дієслова правильно

Навіть під час вживання дієслів люди іноді роблять помилки. Тож важливо знати, в яких випадках яке слово слід вживати, щоб виглядати освіченою людиною в очах оточення.

Навіть під час вживання дієслів люди іноді роблять помилки. Тож важливо знати, в яких випадках яке слово слід вживати, щоб виглядати освіченою людиною в очах оточення.

Курити чи палити?

Іноді виникає запитання, як називати людину з цигаркою? Вона насправді курить чи палить? Багато лінгвістів схиляються до думки, що це слова-синоніми і їх можна вживати паралельно.

Дівчина швидше курить, аніж палить

Та якщо трішки поміркувати, то сам собою напрошується висновок, що курець – це той, що палить. А палієм його ніяк не назвеш. Це зовсім інше – той, хто вчинив пожежу чи підпал. Тож правильніше буде говорити все-таки курити.

Мати чи мусити?

Дієслово “мусити” слід вживати, коли йдеться про важливі речі:

“Я мушу підготуватися до іспитів”.

Коли ж говорите про щось бажане, але таке, що немає нагальної потреби, то вживають слово “маю”:

“Я маю вам сказати про це”.

Слово “маю” можна заміняти на: належить, годиться, є потреба.

Бритися чи голитися?

А от у цьому разі можна вживати обидва дієслова, і це буде правильно. Декому здається, що слово “бритися” є русизмом. Насправді це не так. Адже воно зустрічається у багатьох слов’янських мовах.

Чоловік бриється чи голиться?

Однокореневий іменник бритва присутній в усіх українських словниках. Значить, і дієслово, утворене від нього, є правильним. Тож у повсякденній мові можете вживати обидва варіанти паралельно.

Одягати чи надівати?

Перше дієслово вказує на одежу. Тобто одягати можна сукню, штани, спідницю, куртку тощо. Також слово “одягати” вживається у значенні забезпечувати:

“Вийдеш заміж, й чоловік тебе одягатиме”.

А “надівати” можна різні інші дрібнички та аксесуари – каблучку, шапку, рукавички тощо.

Нові статті

Схожі статті

Цей лайфхак зекономить ваш час і сили! Як потрібно прати штори та тюлі, щоб не прасувати потім – працює 100%

Постійно прасуєте все після прання, але не хочете цього робити - вихід є! Що потрібно зробити, щоб штори та тюлі були рівними після "очищувальних процедур".

“Міс Всесвіт 2024”: як виглядає 80-річна бабуся трьох онуків, що вийшла в фінал щорічного конкурсу

В 2024 році фіналісткою конкурсу "Міс Всесвіт" стала… 80-річна бабуся. Чой Сун Хва зуміла миттєво стати знаменитістю завдяки міжнародному конкурсу і набула статусу найстаршої моделі.

Хоч і не рідна, але… Чи спілкується дружина Віктора Павліка з його донькою, яка на 7 років за неї старша

Віктор Павлік і Катерина Репяхова мають спільного сина Михася, але до шлюбу з блогеркою співак був одружений тричі, тож має ще дітей - чи спілкується теперішня дружина з його донькою Христиною?

Він не зміг бути з нею до кінця свого життя – як виглядає екс-дружина Миколи Тищенка, з якою були 7 років

Здавалося, що шлюб Миколи Тищенка та Алли Барановської сповнений любові і гармонії, але все це була лише ідеальна картинка - як виглядає колишня обраниця екс-телеведучого, яка народила йому сина.