Слова, які ми часто чуємо, але не знаємо справжнього значення: бровар, лимар, дунай

Існує багато слів, які всі ми часто чуємо, але навіть не замислюємося, що вони означають. Між тим бажано знати, який смисл несуть ці старовинні висловлювання.

Існує багато слів, які всі ми часто чуємо, але навіть не замислюємося, що вони означають. Між тим бажано знати, який смисл несуть ці старовинні висловлювання.

Бровар

У XVII сторіччі кожен українець знав, що бровар – це пивовар, тобто працівник пивзаводу. Довгий час його не вживали, а нині в рекламі всі частіше з’являються слова на кшталт броварні – тобто пивоварного заводу.

Бровар варить пиво

Напевно, нікому й на думку не спаде, що місто Бровари отримало назву якраз від слова “бровар”. Насправді населений пункт під Києвом мав би називатися Броварі за аналогією до “перукарі” чи “кобзарі”. Але вже так історично склалося, що маємо саме Бровари.

Лимар

Напевно, у кожного з нас знайдеться знайомий на прізвище Лимар чи похідні від нього – Лимаренко, Лимарук чи навіть Римарчук. Усі вони утворені від назви однієї професії. Сучасникам важко уявити, чим у давнину займався лимар.

Лимар виробляє кінську збрую

А колись такі майстри дуже високо цінувалися, бо виготовляли ремінну збрую для керування кіньми. Лимарів ще інколи називали римарями. Тож усі, хто мають подібні прізвища, можуть із впевненістю казати, що їхні предки колись виготовляли причандали для сідлання коней.

Дунай

Це слово у кожного з нас асоціюється з річкою, яка протікає Румунією, Україною і врешті впадає у Чорне море. А наші далекі пращури вживали його в більш широкому сенсі. Тоді будь-яке місце, наповнене водою, називали дунаєм.

Будь-яку водойму можна назвати дунаєм

У фольклорі це дуже чітко простежується. Наприклад, у пісні:

Ой, за горами вода дунаями.

Ой, там козаченько коня напуває.

Виходить, що слова “річка” і “дунай” є синонімами.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?