Осінь — час посіву! Що можна посіяти та посадити в огороді, коли зимові холоди вже близько? Список

Сію, вію, посіваю… Список непримхливих культур, які можна сіяти восени і не боятися, що вони померзнуть. Корисні поради для тих, хто ще на городі.

Осінь — найкращий час для того, щоб підготувати сад та город до зимівлі. В жовтні та листопаді господарі традиційно обрізають сухі гілочки на деревах, збирають врожай гарбузів, капусти, цибулі та моркви, перекопують городину і, звісно – висаджують озимі культури. На останньому пункті треба загострити особливу увагу. Які садові культури слід висаджувати в землю всередині осені і як це робити правильно? Давайте розберемося.

Які овочі можна сіяти під зиму?
Які овочі можна сіяти під зиму?

Жовтень 2023 року наближається до свого завершення. До кінця місяця залишилося всього 10 днів і цей час можна використати з користю. До кінця цього місяця а також на початку листопада можна сіяти озимі городні культури, до яких належать часник, морква, цибуля та зелень. Також господині у цей час висівають квіти, щоб навесні пишатися гарними клумбами.

До самої середини листопада на городі можна саджати насіння морозостійких культур:

 

  •  буряка;
  • моркви;
  • селери;
  • салату;
  • кропу;
  • петрушки.

 

Звісно, під час посіву треба враховувати температурні та кліматичні умови у вашому регіоні. Перераховані вище овочі та зелень можуть витримати невеличку мінусову температуру повітря, але краще закладати насіння в землю, коли на вулиці ще плюс.

Зелень краще сіяти восени
Зелень краще сіяти восени

Також восени можна посадити ранню насіннєву картоплю та ріпу, редис та капусту різних сортів (пекінська, броколі, квіткова, білокачанна).

Головне правило посіву восени — овочі не повинні зійти. Цибуля та часник до настання стійких морозів повинні вкоренитися, але ні в якому разі не давати зелених пагонів на поверхні землі. Інакше рослина вимерзне.

Овочеве насіння сійте в той час, коли температура повітря на вулиці має невеликий плюс (+2ºC, +3ºC) и тримається на такому рівні декілька днів поспіль.

Заздалегідь підготуйте грядки для посіву. При підготовці обов’язково враховуйте правила сівозміни. Наприклад, для цибулі-сівка та часнику ідеально підходять грядки, на яких влітку росли бобові культури, огірки або коренеплоди (картопля, морква).

Грядки з часником та луком вкривайте опалим листям перед морозами
Грядки з часником та луком вкривайте опалим листям перед морозами

На вибраній ділянці приберіть усі бур’яни, а потім внесіть органічні добрива під перекопку. На 1 м2 візьміть  по 30 г нітрофоски та 2-3 кг перегною. Розрівняйте перекопану землю з добривами граблями і сформуйте на ній грядки. Щоб до посіву земля залишилася рихлою — вкрийте грядки агроволокном або щільною плівкою.

 

Цибулю та часник саджайте наприкінці жовтня

 

Цибуля та часник — дві традиційні культури, що сіють перед настанням зими. Для посіву вибирають спеціальну цибулю-севок чи вибірок. Часник же саджають окремими зубчиками до 1 см в діаметрі або ж бульбочками. Також для посадки підійде однозубковий часник- “яблучко” з діаметром 2.-2.5 см. Глибина посадки повинна дорівнювати діаметру посадочного матеріалу.

Грядки з часником та цибулею краще замульчувати торфом або компостом. Поливати їх не треба. При загрозі ранніх заморозків краще вкрити посіви агроволокном або опалим листям.

 

Листопад — кращий час для посіву насіння зелені та коренеплодів

 

Коренеплоди та насіння зелені краще сіяти в останні дні жовтня або в першій декаді листопада. Шпинат, петрушку та пастернак засівають в борозенки глибиною 3-4 см. Для селери слід зробити борозенки меншої глибини: 1-1.5 см. Справа в тому, що насіння селери дуже дрібне, тому при глибокому посіві може взагалі не зійти. Зверху грядки з майбутньою зеленню присипають перепрілим компостом або невеликим шаром землі.

Які овочі можна сіяти на зиму?
Які овочі можна сіяти на зиму?

Цибулю-порей краще саджати на більшу глибину (10-12 см). Після заглиблення її наполовину присипають землею та компостом, які взяті у рівній кількості. Щоб біла частина вийшла максимально довгою — землю на грядки підсипають поступово, по мірі зростання порею.

Насіння салату можна розподілити по поверхні ділянки без заглиблення в грунт, а потім присипати зверху тонким шаром землі.

Насіння коренеплодів та зелені краще посійте на початку листопада. Заглиблюйте його в землю на 3 см по одному насіннячку. Між сусідніми зернятками рекомендовано витримати інтервал у 5-6 см.

Посів салату та зелені: головні нюанси
Посів салату та зелені: головні нюанси

 

Відразу після посіву грядки треба полити з лійки, що має розпилювач з маленькими отворами. Це дозволить уникнути формування у землі глибоких пустот. Та й насіння не дуже заглибиться від потоку води.

Після поливу трохи ущільніть грунт, а зверху покладіть шар мульчі товщиною 4-5 см, зроблений з торфу або перегною.

 

Як сіяти моркву під зиму?

 

Оскільки попереду — довга та морозна зима, насіння моркви слід сіяти таким чином, щоб забезпечити йому максимально комфортні умови для зимівлі. Грядки під морквяне насіння краще облаштувати там, де влітку росли огірки, картопля або томати. Бажано, щоб ділянка була сонячною та добре захищеною від протягів. Сіяти моркву ліпше на рівній частині городу, де нема ухилу. Інакше під час весняної відлиги насіння із землі просто вимиє водою.

Правила посіву моркви під зиму
Правила посіву моркви під зиму

Для посіву моркви восени краще вибирайте середньостиглі та скоростиглі сорти. Насіння перед розміщенням в землю не замочуйте і, тим паче, не пророщуйте, не прогрівайте.  Стандартні норми висіву, вказані на упаковці, краще збільшити вдвічі.

Грядки під посів моркви краще підготуйте відразу після збирання літніх овочів. Земля повинна бути пухкою. Зробіть в ній борозенки глибиною 1-3 см та залиште до настання заморозків. Окремо підготуйте грунт для засипки насіння та зберігайте його в теплому місці (гараж, будинок) — щоб не замерз до моменту посіву.

Посіви моркви бажано прикрити снігом або ялинковими гілками (вони захистять насіння в землі від сильних морозів).

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?