Один факт, як правильно укрити на зиму гортензіі, щоб цвіли краще, ніж у сусідів: Заквітне пишно!

Укриття гортензій на зиму: одна порада для квітоводів, яка збереже ваш квітучий сад до наступного літа. Заквітнуть пишно клумби сусідам на заздрість

Гортензія — квіткова рослина, яка отримала свою назву на честь принцеси на ім’я Гортензія, що була сестрою принца Священної Римської Імперії Карла Нассау-Зігена. З грецької мови ця назва дослівно перекладаєтся як “посудина з водою”. За однією з версій, квітку так назвали за любов до води.

як правильно укрити на зиму гортензіі
як правильно укрити на зиму гортензіі

Догляд за гортензіями восени передбачає підготовку квіток до зимових морозів. Незважаючи на те, що ця рослина має ім’я принцеси — вона не примхлива до умов догляду. Звичайно, на зиму її краще вкривати. Але тут все залежить від сорту квітки. Не всі види гортензій потребують вкривання на зиму — цей факт відомий не кожному квітникарю.
Отже, в Україні поширені багато видів гортензії, але серйозно вкривати на зиму треба тільки три з них. І це:

  • молоді саджанці;
  • гортензія Саржента;
  • гортензія широколиста.

Щоб ваша гортензія в саду заквітла наступного літа на заздрість сусідам та знайомим – вкривайте її вчасно. Зазвичай цю процедуру проводять після перших приморозків восени, всередині чи наприкінці жовтня. Якщо температура повітря дві ночі поспіль опускалася нижче нуля — гортензії вже треба вкривати.

Як вкрити гортензію на зиму, щоб вона не померзла?
Як вкрити гортензію на зиму, щоб вона не померзла?

Утеплювання гортензій проводять в один етап. Ця квітка під укриттям не запріває навіть у відносно теплу погоду. Але до настання стійких морозів краще спочатку вкрити квіточки сухим листям та агроволокном, а з настанням холодів — покласти зверху поліетилен чи інший утеплюючий матеріал.

Молоді саджанці гортензій потребують лишень мінімального укриття. Достатньо буде мульчування та підгортання. Сорт квітів Саржента теж утеплюють підгортанням. Але перед цим пишну крону рослини збирають до купи та зв’язують або ж обгортають поліетиленовим утеплювачем чи агроволокном.

Трохи інше утеплення потрібне для широколистої гортензії. Головна мета укриття всіх без виключення гортензій — захистити квіткові бруньки. В широколистих гортензій бруньки формуються у верхній частині пагонів в одному році, а розквітають — уже в наступному. Деякі квіткарі стикаються з тим, що цей сорт гортензій не квітне після зими. Можливо, саме через відсутність захисту квіткові бруньки вимерзають і не дають бажаної квітучої краси. Тому широколисті гортензії треба вкривати правильно. Найпростіший спосіб зробити це — пригнути пагони квітки до землі та присипати. Кущ обов’язково збирають до купи, а вже на землі фіксують дротом. Деякі садівники радять обривати всі листя з пагонів. Але це — не обов’язково.

Кущ широколистої гортензії присипають землею, сухими листям та мульчею. Зверху квітку треба накрити декількома шарами агроволокна або поліетиленом. Коли почнуться постійні морози – на укриття кладуть плівку або сніг.

Дотримуйтесь порад по укриттю гортензій и тоді наступного року вони прикрасять ваш сад пишними різнокольоровими квітами.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?