Полив садових дерев під зиму: для чого потрібен та коли робити? Корисні поради для вашого саду

Таємниці вологозарядного поливу восени: як підтримати садові дерева перед зимовими холодами? Живильна волога — кращий подарунок для кореневої системи, але є нюанс.

Полив дерев восени — важливий етап садових робіт, який не можна оминути чи залишити без уваги. З настанням осені активний розвиток рослин завершується, врожай зібрано і тепер треба правильно підготувати дерева до зимівлі.

Чи потрібно поливати садові дерева восени, чи в грунті достатньо вологи і без додаткового поливу?

Полив садових дерев під зиму: для чого потрібен та коли робити? Корисні поради для вашого саду
Полив садових дерев під зиму: для чого потрібен та коли робити? Корисні поради для вашого саду

Тут важливо відразу з’ясувати — підготовлена або ні прикоренева область садових рослин перед настанням періоду дощів? Якщо володар присадибної ділянки не встиг підготувати прикореневу зону дерев у саду – то дощова волога навряд чи зможе дістатися до глибоких шарів грунту. Коренева система дерев не отримає достатньо води, тому в перспективі — наступного року, навряд чи можна розраховувати на великі врожаї.

Треба заздалегідь попіклуватись про достатню кількість вологи в землі та організувати спеціальний полив перед зимівлею.

Недостатня кількість вологи взимку може призвести до вимерзання кореневої системи плодово-ягідних дерев. Справа в тому, що суха земля — набагато холодніша. Багаторічні рослини при мінімальній зволоженості грунту та зимі без снігу можуть навіть загинути.
Щоб попередити такий несприятливий розвиток подій та зберегти майбутні врожаї яблук, слив, абрикос та інших культур — треба обов’язково поливати сад восени. Пропонуємо до вашої уваги декілька корисних порад, як це правильно зробити.

  1. Оптимальний час для поливу садових дерев восени — коли на вулиці встановлюється стійка температура на рівні до + 4ºC. Якщо здійснювати полив при більш високих температурних показниках атмосферного повітря, то це може призвести до активізації розвитку бруньок та листя. При перших заморозках вони замерзнуть і наступного року врожаю ви точно не дочекаєтеся.
  2. Вологозарядний полив роблять в жовтні або в листопаді.
  3. Норма внесення вологи повинна перевищувати календарні норми у 2-3 рази.
  4. Спосіб поливу обирайте згідно з типом грунту на вашій присадибній ділянці.

Полив садових дерев можна здійснювати декількома способами. Наприклад, можете використовувати шланги, які дозволяють зручно контролювати об’єми вологи, легко переносити лійку від одного дерева до іншого, поки калюжа під іншим деревом повільно просочується на глибину.

Таємниці волого зарядного поливу восени:
Таємниці волого зарядного поливу восени

Дощувачі — інший засіб для поливу дерев восени. Розпилювачі води ідеально підійдуть для здійснення поливу садових дерев на ділянках з піщаними грунтами. В інших випадках рідина буде стікати вертикально. До того ж, волога не повинна потрапляти на стовбури дерев.
Крапельний полив передбачає потрапляння рідини у глибокі слої землі. Норми внесення у цьому випадку будуть більшими за планове зрошення у літній період. Адже треба промочити близько 2-3 м землі на глибину.

Для рихлої землі краще використовувати розсіяне зрошення. Уникайте використання направленого струменя води, бо він призведе до ерозії грунту, а воронки від нього доведеться вирівнювати вручну.

Вологозарядний полив перед зимою: Коли та навіщо?
Вологозарядний полив перед зимою: Коли та навіщо?

Норми внесення води залежать від типу землі, віку та виду рослин у саду, кліматичних умов, географії присадибної ділянки. Одному дорослому дереву в середньому потрібно 50-100 літрів води на 1 м2 прикронової площі. Саджанці вишень та слив першого року посадки потребують лише 15-20 літрів води на 1 м2 прикронової площі. Молоді груші та яблуньки потребують для безпечної зимівлі до 50 літрів води. Найбільше вологи треба для винограду (200-300 літрів на 1 кущ). Під кожен ягідний кущ треба лити 25-40 літрів води.

Грунт, в якому збирається велика кількість надлишкової води, взимку замерзає повільніше. Крім того, поліпшуються умови зимового спокою садових рослин, а деформація кореневої системи — мінімізується. Після завершення періоду спокою в землі залишається багато вологи.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?