Щедрий дарунок осені – жовто-гарячий гарбуз. Рецепти, чим корисний цей овоч та скільки його можна споживати

Можна сказати, що на кожному городі знайдеться місце для цього корисного овоча. А якщо ви не городник, то на ринках та магазинах восени завжди можна придбати шматочок цього корисного плоду.

Гарбуз придатний в їжу в будь-якому вигляді, можна з’їсти його сирим, вареним, пареним, запеченим, розмороженим. Найбільш корисною вважається свіжа м’якоть, але є нюанси.

Гарбуз можна споживати навіть в сирому вигляді
Гарбуз можна споживати навіть в сирому вигляді

У чому користь гарбуза?Про наявність у гарбузові каротину легко здогадатися з її рудого кольору, бо його у 5 разів більше, ніж у моркві! Каротин сприятливо впливає на здоров’я очей – забезпечує профілактику зниження зору, знижує ризик розвитку катаракти. Позитивно впливає на роботу мозку, підвищує концентрацію уваги та покращує пам’ять. Допомагає загоєнню ран та захищає шкіру від впливу сонця.

Через низьку калорійність – в 100 г м’якоті всього 22 ккал, гарбуз вважається найкращим дієтичним продуктом. У ньому немає холестерину, крохмалю та трошки цукру, зате багато клітковини, яка дуже корисна для травлення.

Гарбуз – чудове джерело різних вітамінів. Всі вони потрібні нашому організму для нормальної роботи внутрішніх органів, сприяючи засвоєнню важкої їжі та розвантажуючи печінку. При цьому корисна не лише м’якоть гарбуза. Гарбузове насіння допомагає покращити настрій і сон, позбутися глистів.

Їсти гарбуз можна всім! Здоровій людині достатньо близько 300г на добу. Страви з відвареного і тушкованого овоча дієтологи додають в меню людей, які страждають захворюваннями шлунка і діабетикам. Це стимулює вироблення власного інсуліну. З нього готують десерти, якими замінюють діабетикам шоколад, солодощі та ще безліч страв!

Гарбуз - це корисний овоч, який можна споживати щодня
Гарбуз – це корисний овоч, який можна споживати щодня

Самий легкий спосіб приготування десерту – це запекти гарбуз у духовці із різноманітними прянощами, додавши за смаком яблука, родзинки або горіхи. Залишиться тільки готову страву полити медом чи притрусити цукровою пудрою. Але не тільки солодкі страви готуються так легко і швидко – додавши шпинат, вершки, бринзу, гриби або сир, ми отримаємо смачний обід.

Кому шкідливий гарбуз?

Не варто їсти гарбуз, особливо в сирому вигляді тим, у кого індивідуальна непереносимість овочу, алергія, каміння в жовчному міхурі та нирках. У сирому плоді міститься багато клітковини, яку перетравлює не кожен кишківник.

 

Нові статті

Схожі статті

Стала другою матірʼю: чоловік Руслани Писанки Ігор Ісаков показав сина, якого вона виховувала, як рідного

Чоловік Руслани Писанки Ігор Ісаков, з яким вона прожила в законному шлюбі 10 років, до самої своєї смерті – має сина від першого шлюбу. Він розповів, як Руслана ставилась до хлопця.

Не холостяк, як думають всі: 50-річний Олексій Суханов розповів, хто є його обраницею і чим вона займається

Ведучий Олексій Суханов був одружений, але розлучився понад 8 років тому, незважаючи на це чоловік вже знайшов нову обраницю - хто вона така та як виглядає?

“Мої діти вдома”: Марічка Падалко не стримала емоцій від зустрічі з молодшою донькою, яку не бачила 1.5 роки

Телеведуча Марічка Падалко поділилась у соцмережах емоціями з приводу повернення додому молодшої доньки Катрусі. Дівчина не була вдома 1.5 роки і за цей час встигла наздогнати зіркову маму у зрості.

Закуска на всі випадки життя: як приготувати кабачки по-корейськи – розлетиться за 10 хвилин з вашого столу

Нереально смачна закуска на будь-яку пору року з простих інгредієнтів - ви будете в захваті: як приготувати кабачки по-корейськи. Покроковий рецепт.