Як використати опале листя восени? Всі секрети переробки сміття в добриво розкриють досвідчені городники

Компост із листя — чудовий спосіб бюджетного підвищення родючості ґрунту. Безкоштовні добрива знаходяться просто у вас під ногами. Тільки треба трохи попрацювати, щоб зібрати листя.
Добрива знаходяться просто у вас під ногами
Добрива знаходяться просто у вас під ногами

У чому користь листового компосту

Переваги компосту з листя дерев:

1. Збереження рідини у ґрунті в якості мульчи, а це дуже важливо, бо вода – це цінний дорогий ресурс;

2. Залучення дощових черв’яків, що розпушують і збагачують гумусом ґрунт;

3. Невелике підкислення ґрунту, що позитивно впливає на деякі культури – наприклад, улюблена нами полуниця та чудова квітка – гортензія.

Яке листя можна використовувати

Відповідь – любе! В компост пригодиться листя від плодових дерев, виноградні, березові, кленові та інші. Міфи про те, що не можна використовувати листя дуба і горіха, вже розвіяні. Якби воно не розкладалося під дією мікрорганізмів, то великі листяні купи лежали б під деревами вічно. Приклад цьому: засипавши грядку з озимим часником листям горіха восени – отримаєте влітку гарний врожай.

Для компосту з листя годиться любий листовий опад
Для компосту з листя годиться любий листовий опад

Приготування компосту

1. Підготуйте огорожене місце, куди складатимемо листя, щоб воно не розміталося вітром.

2. Складіть зібране листя у купу. Якщо є можливість подрібнити сировину – то чудово, якщо не має – не біда. Все чудово перепріє і так.

3. Пересипайте кожен шар листя землею. Це необхідно, бо в грунті велика кількість мікроорганізмів, які відразу візьмуться за роботу. При необхідності зволожте листя. Можна додати кухонні відходи з овочів, відходи від садових культур, послід, гній або тирсу.

4. Щоб прискорити процес переробки в компост – пролийте рівномірки з лійки біопрепаратами. На зиму краще залишити купу відкритою для доступу природної вологи у вигляді дощу або снігу.

Коли листя перетвориться на однорідну масу і матиме приємний лісовий запах, значить він вже готовий. Листовий компост використовуємо за потребою.

Нові статті

Схожі статті

Стала другою матірʼю: чоловік Руслани Писанки Ігор Ісаков показав сина, якого вона виховувала, як рідного

Чоловік Руслани Писанки Ігор Ісаков, з яким вона прожила в законному шлюбі 10 років, до самої своєї смерті – має сина від першого шлюбу. Він розповів, як Руслана ставилась до хлопця.

Не холостяк, як думають всі: 50-річний Олексій Суханов розповів, хто є його обраницею і чим вона займається

Ведучий Олексій Суханов був одружений, але розлучився понад 8 років тому, незважаючи на це чоловік вже знайшов нову обраницю - хто вона така та як виглядає?

“Мої діти вдома”: Марічка Падалко не стримала емоцій від зустрічі з молодшою донькою, яку не бачила 1.5 роки

Телеведуча Марічка Падалко поділилась у соцмережах емоціями з приводу повернення додому молодшої доньки Катрусі. Дівчина не була вдома 1.5 роки і за цей час встигла наздогнати зіркову маму у зрості.

Закуска на всі випадки життя: як приготувати кабачки по-корейськи – розлетиться за 10 хвилин з вашого столу

Нереально смачна закуска на будь-яку пору року з простих інгредієнтів - ви будете в захваті: як приготувати кабачки по-корейськи. Покроковий рецепт.