В місті Одеса культ пухнастих котів. Чому та як це сталося? Цікава історія та деякі визначні пам’ятки

В місті Одеса в багатьох квартирах, будинках, дворах мешкають котики, які є невід'ємною частиною міста. Поводяться вони так, начебто є справжніми господарями

Визначні пам’ятки є у багатьох містах, вони відомі у всьому світі.  В Парижі –  Ейфелева вежа, в Римі – Колізей, а в Барселоні – різнокольорові будинкі Гауді.

Не стало виключенням і місто Одеса, з його Одеським театром опери та балету, пам’ятником Дюку де Рішельє та іншими.

Але зараз ми будемо прославляти самих звичайних котів! В Одесі обожнюють котів.

Вся історія цього міста, ще починаючи з часів фортеці Хаджибей, пов’язана із цими милими пухнастиками. Їх дуже цінили, а якщо хтось вкрав чи образив кота, то повинен був сплатити штраф. Одеса – місто–порт, куди прибувало багато суден, на борту кожного знаходилися коти. Вони полювали на щурів та мишей, зберігаючи провізію та вантаж, тому утримувати їх на судні було вигідно. Мишолови іноді сходили на сушу прогулятися і залишалися в місті. Торгівля зерном в порту та на складах була головним заняттям – котам було чим поживитися, бо мишей було вдосталь. Традиція тримати мишоловів збереглася і до тепер.

А багато пухнастиків навіть стали прототипами для пам’ятників. Розповімо лише про деяких, бо спорудили вже їх більше двадцяти. Вони з’явилися у рамках проекту “Одеські коти”.

Одеські коти співають - до, ре, мяу!
Одеські коти співають – до, ре, мяу!

У центрі Одеси відкрили пам’ятник “котам, які співають”. Знаходиться на перетині вулиць Леонтовича та Пантелеймонівської. Автором цієї композиції у натуральну величину є одеський скульптор Тетяна Штикало. Вона пояснила, що  тварини не ідеальні (в одного кота порвано вухо, в іншого – немає хвоста) навмисне, бо вона хотіла відтворити справжніх  вуличних одеських котів.

Пам'ятник закоханим пухнастикам
Пам’ятник закоханим пухнастикам

Ще одне творіння Тетяни біля торгового центру “Острів”, що поруч з Привозом. Ця пара котів символізує любов і називається “Шури-мури”.

Прототип фігури сплячого кота - справжній кіт М.Жванецького -Моріс
Прототип фігури сплячого кота – Моріс, справжній кіт М.Жванецького

На Маразлієвській вулиці, прямо на підвіконні вікна Всесвітнього клубу одеситів, лежить кіт Моріс. Спить на портфелі відомого сатирика письменника Михайла Жванецького.

На даху ніхто вже не спіймає крадія
На даху ніхто вже не спіймає крадія

На вулиці Буніна,16 на даху сидить кіт, який вкрав у хазяйки сосиски – назва “Хвостатий злодій”

І ще багато інших. Якщо зацікавились, то коли будете в місті Одеса, обов’язково пройдіться по всім пам’яткам пухнастикам.

Нові статті

Схожі статті

Забудьте все, що знали до цього: чому не можна розбивати яйця ножем або ложкою – безпека понад усе!

Кожна друга господиня робить помилку, коли розбиває яйця ножем або ложкою. Такий спосіб - не зовсім безпечний. Дізнайтесь, чому шеф-кухарі не радять ним користатись.

“Ми розмовляли про це лише 1 раз”: Руслана Лижичко розповіла, чи готова всиновити дитину – своїх ще не має

Переможниця Євробачення-2004 Руслана Лижичко заговорила про всиновлення дитини, так як своєї не має: яке рішення прийняли разом із чоловіком Олександром Ксенофоновим?

Інтрижка на стороні: 5 українських зірок, які часто зраджували своїм коханим – Остапчук, Мозгова та інші

Були у шлюбі з одними, але згодом вибрали собі інших: зірки українського шоу-бізнесу, які були невірними своїм партнерам - Олена Мозгова, Володимир Остапчук та інші.

Пішли від других половинок заради одне одного: Ольга Сумська розповіла, як закохалася у Віталія Борисюка

Ольга Сумська 5 років прожила у шлюбі з першим чоловіком Євгеном, але наступні роки свого життя присвятила Віталію Борисюку: як познайомилось подружжя?