Навіщо мити теплицю восени? Досвідчені городники пояснили, для чого та як це зробити правильно

Чому потрібно готувати теплицю до зими і як правильно це зробити. Пропонуємо простий спосіб передзимового оброблення тепличного укриття.

Городники дуже цінують свою теплицю – вона захищає посадки від погодних негараздів, дає можливість вирощувати ранні врожаї навіть у холодних регіонах. Така корисна споруда потребує догляду. Якщо цього не робити, то вона швидко перетвориться на розсадник хвороб та шкідників. Розберемося, що потрібно зробити восени у теплиці з полікарбонату.

Краще мити теплицю восени. Головний чинник – це вільний час, що дозволить зробити це якісно та без поспіху. Стіни укриття за літо покрилися брудом та пилом. Все це необхідно змити, бо наступної весни наші рослини будуть витягуватися через нестачу світла.

Підготовка

Першим ділом виносимо із теплиці все зайве. Підрізаємо і виносимо в компостну кучу всі рослини, що вже відплодоносили, а також бур’яни. Виносимо інструменти та додаткові опори. Їх теж треба вимити та просушити на сонці.

Якщо є інструменти, що потребують ремонту, то відремонтувати їх треба не відкладаючи цю справу на потім. Зачистити та пофарбувати металеві деталі теплиці за необхідності. Системи поливу промивають, просушують та збирають, частково або повністю, щоб перепади температур та вологості, зимою не зіпсували їх.

Спочатку наносимо рівномірно миючий розчин по всій поверхні теплиці
Спочатку наносимо рівномірно миючий розчин по всій поверхні теплиці

Миємо теплицю

Починають миття споруди зсередини. Спочатку віником обмітають незначні забруднення. Після цього готують миючий розчин з компонентів, які є в кожного господаря в наявності.

  1. Содовий розчин – готують розчинивши 2 ст. ложки соди в невеликій кількості гарячої води, а потім додавши в 10 літрове відро з водою.
  2.  Мильний розчин – подрібнити шматок 200 г господарського 72 % мила та розчинити у 10 літрах води.
  3.  Мильно-оцтова суміш – на 10 літрів води беруть 100 г подрібненого господарського чи дьогтярного мила та 3 ст.ложки 9% оцту.
  4. Гірчичний розчин – 2 ст. ложки порошку гірчиці розчиняють у 10 л води.
Ретельно змиваємо залишки бруду всередині і зовні споруди
Ретельно змиваємо залишки бруду всередині і зовні споруди

Спочатку зі шлангу всю поверхню теплиці обдаємо водою, щоб забруднення трохи розкисли. Потім готовим розчином обережно натирають всі поверхні ганчіркою або губкою. Для стелі для зручності візьмемо швабру. Залишаємо її на пів-часа, не змиваючи розчин, щоб він встиг знезаразити поверхні. Пізніше добре змиваємо миючий засіб чистою водою.

Зовні будівлю можна помити водою з крана шлангом під натиском, щоб змити бруд. Все, наша теплиця готова до весняної клопіткої пори.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?