Чистимо ювелірні прикраси вдома, щоб вони засяяли, як нові. Які засоби, методи використовують знавці

Вироби із золота завжди вважалися ознакою достатку. На визначні свята стало нормою дарувати каблучки, кулони, ланцюжки. У деяких сім'ях вони дуже старовинні і передаються із покоління в покоління

Згодом прикраси при неправильному зберіганні втрачають блиск. Щоб це виправити, можна звернутися у ювелірну майстерню. Але є і домашні рецепти, які зроблять їх сяючими, без зайвих витрат. Дотримання цих порад допоможе продовжити життя та красу ювелірних прикрас.

В багатьох родинах золоті прикраси передаються від старшого покоління до молодшого
В багатьох родинах золоті прикраси передаються від старшого покоління до молодшого

Методика очищення в домашніх умовах

Метод дуже простий, економний та дієвий, бо ці засоби є на кухні в кожної господині. Для цього потрібні:

Вода гаряча – 1 склянка.

Сода харчова – 2 чайні ложки.

Фольга – шматочок.

Починаємо очищення: покласти на дно тарілки фольгу, на ній розкласти золото. Окремо розчинити соду в гарячій воді, потім цим розчином залити прикраси, повністю їх покривши. Залишити в такому стані на 12 годин, можна на ніч. Зранку золото добре промивають водою, протирають м’якою тканиною та лишають до повного висихання.

Цей метод є досить ефективним, але при потребі можна додати в содовий розчин невелику кількість миючих засобів, які не зашкодять виробам: рідке мило, засіб для миття посуду, господарське мило або шампунь. Для сильних забруднень можна додати в розчин трохи кухонної солі, столового оцту (не есенцію!) та перекису водню.

Для очищення виробів складної форми та ланцюжків добре підходить м’яка зубна щітка. За допомогою тонких щетинок легко видаляється бруд навіть у виїмках та застібках.

Ювелірні прикраси потребують належного зберігання та чищення
Ювелірні прикраси потребують належного зберігання та очищення

Що не можна робити з прикрасами:

  1. Ювелірні прикраси з дорогоцінним камінням та натуральними перлами краще довірити професіоналам, щоб не зіпсувати їх вигляд.
  2.  Негативні наслідки можна отримати при надмірному збільшенні концентрації вказаних вище засобів.
  3. Для очищення золота не можна користуватися побутовими засобами для чищення сантехніки, зубні пасти та порошки. Вони можуть подряпати чи викликати помутніння поверхні.
  4. Легко завдати шкоди прикрасам, застосувавши одночасно жорстку щітку та абразивні речовини.
  5. Особливого відношення потребують при очищенні вироби із білого золота, бо воно вкрите дорогим та рідкісним металом родієм. Ця речовина дорожче за золото та має схильність до стирання.

Не рекомендується зберігати ювелірні прикраси у паперових та картонних упаковках.Від цього вони швидко темніють. Зберігати потрібно в спеціальних коробочках із ювелірного магазину, кожен окремо.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?