ТОП-3 + одна порада, як зберегти цибулю до весни. Скористайтесь ними у побуті, щоб не зіпсувати врожай

Зберігання цибулі після збору врожаю має свої нюанси. Щоб овоч не псувався та не гнив — слід дотримуватись певних порад. Розповідаємо, які умови зберігання стануть ідеальними для цибулі

Цибуля — овоч непримхливий, проте деякі умови зберігання йому все ж потрібні. Зберігання цибулі в домашніх умовах взимку передбачає виконання певних порад, які попередять процес псування цибульки та збережуть врожай.

Льох - ідеальне місце для зберігання ріпчастої цибулі
Льох – ідеальне місце для зберігання ріпчастої цибулі

Льох — ідеальне місце для зберігання цибулі. Але перед закладанням цибулі туди зібраний врожай треба правильно підготувати.

Порада № 1. Щоб викопані з городу цибулини не гнили у льосі — ретельно просушіть їх перед тим, як вкладати на довготривале зберігання. Краще за все виконувати сушку на відкритому повітрі, розклавши цибулю одним шаром на сонячному місці. В дощову погоду треба переносити овоч до теплого приміщення, яке добре провітрюється. Час від часу її треба перевертати, щоб цибулька просушилася з усіх боків.

Порада № 2. Перед тим, як прибрати цибулю в льох на довготривале зберігання, передивіться її ще раз. Серед врожаю не повинно бути зіпсованих та гнилих цибулин. Адже навіть один такий екземпляр стає загрозою для всього врожаю.

Порада № 3. Для довготривалого зберігання у льосі більше підходять пізні сорти цибулі, що дозрівають у серпні або вересні. Також слід звернути увагу на колір лушпиння. Жовті цибулини зберігаються добре та довше не псуються – на відміну від сортів білого або червоного кольору.

Порада № 4. Цибулю слід обов’язково перебрати перед закладенням на зберігання. Всі цибулини повинні бути невеличкого розміру, з рівними та сухими лусочками, що добре прилягають одна до одної. В цибулі не повинно бути ніяких зелених паростків або довгого коріння. Дрібні та перестиглі екземпляри збережуться недовго, тому їх краще прибрати.

Звісно, умови зберігання теж мають велике значення. Приміщення, де буде знаходитися цибулька, повинно бути сухим, прохолодним та темним. Крім того, в ньому слід облаштувати надійну систему вентиляції, яка забезпечить щоденне провітрювання. Експерти наголошують, що найкраща температура для зберігання цибулі: від 7 ºC до 13 ºC. Також необхідно слідкувати за вологістю повітря у льосі. Рекомендована вологість — на рівні 60-70%.

Суха та жовта цибуля зберігається краще та довше
Суха та жовта цибуля зберігається краще і довше

Закладати цибулю в льох краще окремо від картоплі та інших соковитих коренеплодів, що виділяють дуже багато вологи. Тоді ризик загнивання овоча зменшиться.

Щоб цибуля завжди добре провітрювалася — для неї треба підібрати правильну тару. Пакети з поліетилену для цього категорично не підходять. Краще обрати плетений кошик, сітку для овочів, коробки з картону, які мають вентиляційні отвори по боках. Також можна використати мішки з тканини, колготки та панчохи. Бажано, щоб повітря досягало нижнього шару цибулин.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?