Як і які матеріали знадобляться для миловаріння вдома? Досвідчені фахівці показали, як це зробити правильно

У наш час полиці магазинів дивують покупців безліччю вибору миючих засобів. Але іноді хочеться створити своїми руками натуральне унікальне мило з особливим кольором та ароматом

Готуємось до творчості, бо зроблене самостійно мило, використовують не тільки для себе, але й для подарунку близьким та друзям.

Знадобляться:

  • скляна жароміцна ємність;
  • мірна склянка або електронні кухонні ваги;
  • лопатка дерев’яна;
  • тертка;
  • спеціальні форми.

Матеріали:

  • мильна основа чи база –дитяче мило;
  • ефірні олії – мають корисний лікарський ефект, придбати їх можна в аптеках (наприклад, апельсинова, лавандова, лимонна, трояндова та інші);
  • косметичні аромати – це ароматизатори, які не несуть користі для організму, але вони дозволять створити унікальний аромат, вибір у парфумерних магазинах величезний;
  • рослинні олії: тверді (батери – кокосова, какао, пальмова, карите) та рідкі (жожоба, оливкова, касторова, волоського горіха). Їхня концентрація в милі зовсім невелика – до 5%;
  • скрабові частинки: рекомендується використовувати натуральні – морська сіль, подрібнені частинки кави, виноградні, абрикосові або гранатові кісточки;
  • харчові водорозчинні барвники – нешкідливі для шкіри, прості у використанні. Рідкі та гелеві барвники продають готовими до використання, потрібно їх зовсім небагато – 2 краплі на 100 г мильної основи.

Якщо ви тільки починаєте робити мило самостійно, то почнемо з найпростішого.

Натуральне мило, зроблене своїми руками
Натуральне мило, зроблене своїми руками

На основі дитячого мила

  1. Брусок зважити та натерти на тертці.
  2. Отриману стружку помістити в підготовлену скляну і починаємо нагрівати на водяній бані, помішуючи.
  3. Як тільки маса розчиниться, можна додати батер, попередньо розтопивши, додаємо відвари із трав, воду або молоко. Додаємо на 100 г мила – 100 г рідини.
  4. Коли компоненти всі рівномірно змішаються до однорідності і маса стане густішою – знімаємо з плити.
  5. Додаємо ефірні олії та барвники, розливаємо обережно гарячу масу за формами і охолоджуємо.

Готуємо на мильній основі

Майже за таким же алгоритмом готують мило на мильній основі – це вже готове, натуральне безбарвне мило без запаху. Її нарізають на невеликі шматочки, топлять у мікрохвильовій печі або на водяній бані, не перевищуючи температуру 60 ºC. Потім додають барвник, аромат і для надання милу красивої і незвичайної форми розливають за спеціальними формами. Щоб усунути небажані бульбашки, можна розпорошити зверху спирт.

Це найпростіші рецепти для початківців. Коли наберетеся досвіду, можна розпочати більш складний процес миловаріння – зробивши мило з лугу та жирних кислот.

Нові статті

Схожі статті

В Україні з’явиться доступне житло в оренду для українців: хто зможе стати учасником соціальної програми

В України хочуть запровадити новий різновид оренди житла – так званої соціальної. Що це за оренда і хто зможе прийняти участь в програмі? "Один Факт" розповість про нову ініціативу детальніше.

“Головне кохання мого життя”: 48-річна Наталія Могилевська пригадала перший шлюб, в якому пробула рік

Наталія Могилевська доволі багато з ким крутила романи, але також у неї було два офіційних шлюби та першим її чоловіком був Дмитро Чалий - як він виглядає та що про нього відомо?

Гороскоп на 28 липня 2024 року для всіх знаків Зодіаку: вдача буде з вами – головне триматися за свою мету

Гороскоп на 28 липня 2024 року для всіх знаків Зодіаку: зірки радять вірити в свою мрію, адже так вона обов'язково здійсниться. Астрологічний прогноз.

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?