Всі необхідні роботи в листопаді в саду. Городники дали 10 порад, щоб навіть новачки з цим впоралися

У листопаді невеликі нічні заморозки та короткий світловий день не означають, що настав час відпочивати. Догляд за садом та прибирання городу поки триває – досвідчений дачник завжди знайде роботу

Для садівника тим часом ще чимало справ – треба підготувати сад до зими.

Для дбайливого догляду дерева білимо восени
Для дбайливого догляду – дерева білимо восени

Розплануємо роботу:

  1. Зараз саме час побілити штамби дерев. Білять дерева для того, щоб при перепадах температур навесні на них не утворювалися рани – морозобоїни. Чим ближче до морозів ви це зробите, тим краще побілка збережеться взимку, уникнувши осінніх дощів. Краще використовувати садову побілку або спеціальну фарбу для плодових дерев, вона міцно утримується на корі. Білити потрібно не всі дерева, а лише ті, вік яких понад 3 роки. Кора у молодих дерев еластична, тому на них не буває морозобоїн, але й тонка, тому побілка може зашкодити їй.
  2. Плоди вже давно зібрали, склали в льохи або законсервували, а біля дерев залишилися опори під гілками, настав час їх прибрати, продезінфікувати 2 % розчином мідного купоросу, просушити і скласти в сухе місце.
  3. Зробити обрізання поламаних та пошкоджених гілок, щоб зменшити навантаження навесні. Зрізати під корінь сухі стебла багаторічників.
  4. Осінь 2023 року видалася дуже сухою. Тому провести рясний полив усіх дерев та кущів у саду просто необхідно. Цей захід підвищує їхню зимостійкість. У листопаді коріння дерев не припиняє рости, накопичувати вологу та поживні речовини, готуючись до врожаю наступного року.
  5. Після поливу краще замульчувати пристовбурні кола перегноєм або тирсою. Обкопувати їх не потрібно, особливо це стосується чагарників – у них дуже близько коріння до поверхні ґрунту.
  6. Опале листя, відходи овочевих і квіткових рослин складете в компостну купу, присипавши зверху землею.
  7. Ще не пізно висадити нові кущі та дерева у сад. Краще це зробити у листопаді, ніж навесні, бо ягідники рано починають вегетувати. Їх потрібно підгорнути землею, щоб запобігти вимерзанню взимку.
  8. Можна до морозів висаджувати цибулинні квіти – тюльпанів та нарцисів.
  9. Не забудьте викопати бульби жоржин та гладіолусів.
  10. Потрібно очистити хвойники від пожовклих сухих гілочок, що знаходяться всередині крони, щоб у них не оселилися взимку шкідники.

Розібралися з останніми осінніми справами у саду – можна й відпочити до весни!

Нові статті

Схожі статті

Стала другою матірʼю: чоловік Руслани Писанки Ігор Ісаков показав сина, якого вона виховувала, як рідного

Чоловік Руслани Писанки Ігор Ісаков, з яким вона прожила в законному шлюбі 10 років, до самої своєї смерті – має сина від першого шлюбу. Він розповів, як Руслана ставилась до хлопця.

Не холостяк, як думають всі: 50-річний Олексій Суханов розповів, хто є його обраницею і чим вона займається

Ведучий Олексій Суханов був одружений, але розлучився понад 8 років тому, незважаючи на це чоловік вже знайшов нову обраницю - хто вона така та як виглядає?

“Мої діти вдома”: Марічка Падалко не стримала емоцій від зустрічі з молодшою донькою, яку не бачила 1.5 роки

Телеведуча Марічка Падалко поділилась у соцмережах емоціями з приводу повернення додому молодшої доньки Катрусі. Дівчина не була вдома 1.5 роки і за цей час встигла наздогнати зіркову маму у зрості.

Закуска на всі випадки життя: як приготувати кабачки по-корейськи – розлетиться за 10 хвилин з вашого столу

Нереально смачна закуска на будь-яку пору року з простих інгредієнтів - ви будете в захваті: як приготувати кабачки по-корейськи. Покроковий рецепт.