Квашена капуста: готуємо за найлегшим рецептом. У чому користь продукту та кому не можна споживати?

Квашена капуста – традиційна страва на нашому столі взимку. Цікавий факт, що такий спосіб приготування капусти вигадали ще два тисячоліття тому в Китаї

Така технологія дозволяла довго зберігати корисний овоч. Капусту заливали водою, додаючи трохи солі. Далі йшов процес бродіння і в капусти з’являвся знайомий нам усім характерний кислий смак. Ще тоді люди помітили, що вона рятує від хвороб і стали бочки зі смачним продуктом брати із собою на кораблі та у подорожі.

Користь квашеної капусти

Квашення дозволяє не тільки зберегти цінні речовини, яких у цьому овочі багато, а й навіть покращити їх харчові якості. У цьому процесі продукт насичується корисними для нашого організму бактеріями, яких там навіть більше, ніж у молочно-кислих продуктах, як йогурт і кефір.

Молочна кислота, що утворюється в процесі, приносить велику користь людям, які мають загальмований метаболізм. Містить багато клітковини, що сприяє виведенню з організму токсинів, заспокоює нервову систему, покращує сон та знижує кров’яний тиск. Корисна для людей, які страждають на діабет, оскільки допомагає регулювати рівень цукру в крові. Благотворно впливає на стан шкіри та очей.

А ще цей продукт містить велику кількість вітаміну А, марганцю, калію, органічних кислот, кальцію – регулярно вживаючи в холодну пору року цей смачний продукт, ми уникнемо застуди.

Це не означає, що її потрібно їсти багато. Краще щодня потроху – 100-150 г і бажано не пізніше п’яти вечора.

Кому краще обмежити споживання

При деяких захворюваннях, пов’язаних із підвищеною кислотністю шлунка – гастрит чи виразка, їсти квашений овоч потрібно обережно. Маленьким дітям до трьох років і вагітним жінкам теж небажано включати до меню, оскільки він може викликати підвищене газоутворення.

Рецептів квашення капусти на зиму безліч, розповімо про легкий і швидкий сучасний спосіб, який зможе зробити у міській квартирі будь-яка господиня.

Капусту треба подрібнити на тертці
Капусту треба подрібнити на тертці

Швидкий спосіб закваски в 3-х літровій банці:

  1.  Зварити розсіл: на 2 літри води – по 2 ст. ложки солі (великого помелу, не йодованої!) та цукру. Дати йому охолонути.
  2. Вибрати міцний білий качан капусти не менше 2 кг, зняти верхнє грубе зелене листя.
  3. Нашаткувати на тертці (великої або дрібної – на ваш смак).
  4. Середню моркву очистити і також натерти.
  5. Змішати капусту з морквою, злегка пом’яти руками і щільно набити в чисто вимиту 3-літрову банку.
  6. Залити охолодженим розсолом до верху банки. Банку покласти у будь-яку ємність, щоб при бродінні сік не виливався на стіл. Якщо розсіл не помістився весь у банку – збережіть його. Він знадобиться.
  7. Залишити кваситися в теплому місці на 2-3 дні. Можна спробувати вже на другу добу і якщо кислоти вже достатньо, то можна їсти або скласти в холодильник.
  8. Через деякий час ви помітите, що розсіл у банці трохи втік униз, тепер можна долити тим, що залишилося.

Далі потрібно відварити картоплю в мундирі, додати в капусту ароматної олійки та приємного апетиту!

Нові статті

Схожі статті

“Для мене це табу”: 38-річна Злата Огнєвіч розповіла, що була в стосунках з одруженим чоловіком – подробиці

Співачці Златі Огнєвіч не дуже щастить у коханні навіть після шоу "Холостячка". Нещодавно зірка розповіла, що одним із її романів був із одруженим чоловіком - що відомо?

“Я була залежна від нього”: 35-річна Ксенія Мішина розповіла, якими були її стосунки з першим чоловіком

Ксенія Мішина має сина Платона, якого народила від свого першого коханого, але стосунки були не тривалими та вони розійшлись. Що відомо про першого чоловіка акторки?

Був тричі одружений та має 7 дітей: Дмитро Гордон розповів, як познайомився з дружиною Олесею Бацман

Дмитро Гордон тричі був одружений та має 7 дітей від різних шлюбів, але незважаючи на це він знайшов ту саму Олесю Бацман, з якою понад 12 років разом - як познайомилось подружжя?

Дивна блузка, беретик і яскравий макіяж: Андрій Данилко показав, як змінювався образ Вєрки Сердючки з 90-тих

Вєрка Сердючка здобула шалену популярність завдяки своєму комічному образу, який одразу підкорив публіку, але що змінились з часів 90-тих років?