Яка користь від вживання шоколаду та кому його не можна. Експерти дали всі відповіді про улюблений десерт

Людство відкрило смак шоколаду дуже давно, ще індіанці майя заварювали какао-боби, додаючи до них гіркий перець. Це не схоже на знайомі нам ласощі

Потім у 17 столітті європейці почали готувати напій какао з какао-бобів, додаючи до нього трохи цукру. Цей напій був дорогим і тому могли дозволити його тільки люди з великим достатком.

І лише 200 років тому винайшли спосіб виробництва твердого шоколаду у тому вигляді, який ми знаємо. Шоколад буває: гіркий, темний, молочний та білий. Якісний шоколад не повинен прилипати до зубів і танути в руках, а при розламуванні на частини має лунати хрускіт.

Гіркий шоколад готують з олії какао, тертого какао та цукрової пудри. Смак його подобається не багатьом, але він найкорисніший, тому що в його складі какао до 85 % та зовсім небагато цукру. Діти люблять молочний шоколад: він солодший і калорійніший за гіркий, в ньому більше цукру і додані вершки або молоко. У складі білого шоколаду немає какао, тому користі мало.

Ставлення до нього теж постійно змінюється: то кажуть, що шоколад має безліч цілющих властивостей, то лякають любителів цього десерту неприємними наслідками. Існує багато теорій щодо шкоди та користі шоколаду.

Шоколад – це перепустка у новий світ чарівного смаку
Шоколад – це перепустка у новий світ чарівного смаку

Кому шоколад можна

Шоколад можна всім, крім дітей віком до 3-х років, щоб не викликати у них алергічної реакції. Можна навіть тим, хто вирішив сісти на строгу дієту, але не більше 30 г на день. Дорослим можна їсти 50 г щодня до обіду, це приблизно пів плитки шоколаду. Щоб відчути смак шоколаду, їсти його треба натще серце, намагаючись не запивати навіть водою. Дайте йому розчинитися у вас на язиці. Смачно!

І навіщо від нього відмовлятися, якщо цей продукт підіймає настрій, в організмі виробляється серотонін – гормон щастя, знижується рівень стресу – починає вироблятись ендорфін. Надає нам бадьорості через високий вміст кофеїну. Знижує артеріальний тиск!

Не можна шоколад

Якщо перевищувати денну норму споживання шоколаду, то велика доза цукру різко збільшує рівень глюкози в крові, що може призвести до серйозного порушення вуглеводного обміну та до надмірного збудження нервової системи. При дуже великих кількостях споживання солодощів можуть початися проблеми з вагою. Шоколад у людей із проблемами шлунка може спричинити печію.

Цікаві факти:

  1.  Швейцарці – найбільші любителі шоколаду у світі: у середньому кожна людина споживає близько десяти кілограмів шоколаду на рік.
  2. Вчені виявили, що шоколад викликає ендорфінів більше, ніж поцілунки.
  3. Щоб зробити десять шоколадок, потрібно зібрати боби з цілого дерева.
  4. В аеропорті Брюсселя на рік продається 800 тонн шоколаду!
  5. Сім’я Марс назвала батончик Снікерсом на честь свого улюбленого коня.

Нові статті

Схожі статті

Стала другою матірʼю: чоловік Руслани Писанки Ігор Ісаков показав сина, якого вона виховувала, як рідного

Чоловік Руслани Писанки Ігор Ісаков, з яким вона прожила в законному шлюбі 10 років, до самої своєї смерті – має сина від першого шлюбу. Він розповів, як Руслана ставилась до хлопця.

Не холостяк, як думають всі: 50-річний Олексій Суханов розповів, хто є його обраницею і чим вона займається

Ведучий Олексій Суханов був одружений, але розлучився понад 8 років тому, незважаючи на це чоловік вже знайшов нову обраницю - хто вона така та як виглядає?

“Мої діти вдома”: Марічка Падалко не стримала емоцій від зустрічі з молодшою донькою, яку не бачила 1.5 роки

Телеведуча Марічка Падалко поділилась у соцмережах емоціями з приводу повернення додому молодшої доньки Катрусі. Дівчина не була вдома 1.5 роки і за цей час встигла наздогнати зіркову маму у зрості.

Закуска на всі випадки життя: як приготувати кабачки по-корейськи – розлетиться за 10 хвилин з вашого столу

Нереально смачна закуска на будь-яку пору року з простих інгредієнтів - ви будете в захваті: як приготувати кабачки по-корейськи. Покроковий рецепт.