Яку користь та шкоду несе в собі споживання різних видів горіхів? Фахівці розповіли всі нюанси про це

Горіхи - це незамінне джерело корисних елементів, вони особливо важливі для тих, хто дотримується посту, дієти або не вживає м'яса у своєму раціоні. Але треба вживати їх обережно

 Розповімо про найпопулярніші види горіхів:

Волоський горіх (або царський) цілюще впливає на мозкову активність і загальне здоров’я, він просто криниця цінних макро-і мікроелементів, вітамінів, білків. Велика кількість заліза в цих горіхах підіймає гемоглобін. Жирні кислоти у його складі покращують пам’ять і знижують вплив стресів.

Волоський горіх не даремно нагадує мозок - він для нього корисний
Волоський горіх не даремно нагадує мозок – він для нього корисний

Волоський горіх корисний для серця та судин, завдяки калію та магнію, які зміцнюють судини, нормалізує тиск та знижує холестерин. Він також підходить для людей з цукровим діабетом, оскільки має низький глікемічний індекс та не підвищує рівень цукру в крові. Магній також позитивно впливає на сечостатеву систему.

Поживність його настільки висока, що 100 г горіха може замінити пів булки хліба, а значить перевищувати цю кількість на день не можна.

Арахіс – допомагає контролювати цукор у крові, що корисний для людей з цукровим діабетом, містить магній, який покращує роботу серця та обмін речовин, нормалізує тиск, підіймає імунітет, бореться зі стресом та інфекціями. Дієтологи радять обмежити вживання арахісу для дорослих до 25-30 грамів на день, що відповідає приблизно 15-20 горішкам.

Арахіс - найпоширеніший алерген у світі
Арахіс дуже корисний у спеку, тому що він захищає клітини від гіпоксії

Але сирий арахіс може пошкодити шлунок та є розповсюдженим алергеном. Також якщо у вас проблеми із суглобами, краще уникати його.

Фундук – горіх, який ми їмо в шоколадних плитках. Свіжий фундук може принести багато користі нашому організму. Фундук корисний для серця, допомагає контролювати вагу, добре впливає на шкіру і навіть може покращити мозкову активність завдяки вітаміну Е, який він містить.

Яка ж то шоколадка Рошен без цілого лісового горіху?
Яка ж то шоколадка Рошен без цілого лісового горіху?

Їсти рекомендується не більше 20 горіхів на день. Це важливо, тому що, як і з іншими горіхами, надмірне споживання фундука може додати зайві калорії та призвести до набору ваги.

Мигдаль (солодкий) – чудовий горіх для закусок, приготування смачних страв і навіть для догляду за шкірою. Має сприятливий вплив на організм – нормалізує гормональний баланс, багатий мікроелементами, які покращують стан шкіри, волосся, зубів та нігтів, що робить його популярним у косметології.

Арахіс дуже корисний у спеку, тому що він захищає клітини від гіпоксії
З мигдалю готують безліч солодощів – наприклад, відомі на весь світ марципани

Щоб підтримувати здорову нервову систему та нормальну активність мозку, лікарі радять вживати від 20 до 25 горіхів на день. Якщо ви прагнете знизити зайву вагу, то мигдаль також може стати в нагоді. Він допомагає контролювати апетит, оскільки містить багато білка та мало вуглеводів, що робить його відмінним вибором для перекусів.

Горіхи мають безліч позитивних властивостей, але важливо пам’ятати, що вони також можуть мати негативний вплив, якщо вживати їх у надлишку.

Нові статті

Схожі статті

Стала другою матірʼю: чоловік Руслани Писанки Ігор Ісаков показав сина, якого вона виховувала, як рідного

Чоловік Руслани Писанки Ігор Ісаков, з яким вона прожила в законному шлюбі 10 років, до самої своєї смерті – має сина від першого шлюбу. Він розповів, як Руслана ставилась до хлопця.

Не холостяк, як думають всі: 50-річний Олексій Суханов розповів, хто є його обраницею і чим вона займається

Ведучий Олексій Суханов був одружений, але розлучився понад 8 років тому, незважаючи на це чоловік вже знайшов нову обраницю - хто вона така та як виглядає?

“Мої діти вдома”: Марічка Падалко не стримала емоцій від зустрічі з молодшою донькою, яку не бачила 1.5 роки

Телеведуча Марічка Падалко поділилась у соцмережах емоціями з приводу повернення додому молодшої доньки Катрусі. Дівчина не була вдома 1.5 роки і за цей час встигла наздогнати зіркову маму у зрості.

Закуска на всі випадки життя: як приготувати кабачки по-корейськи – розлетиться за 10 хвилин з вашого столу

Нереально смачна закуска на будь-яку пору року з простих інгредієнтів - ви будете в захваті: як приготувати кабачки по-корейськи. Покроковий рецепт.